Közvitára bocsátják a Sebes-Körös szabályozási tervét

Közvitára bocsátják a Sebes-Körös szabályozási tervét
Sok vihart kavart a Sebes-Körös nagyváradi szakaszának szabályozása. A jelenlegi városvezetés közvitára bocsátja a további szakaszokra vonatkozó szabályozási tervet.

A Sebes-Körös szabályozása heves vitát váltott ki, elsősorban a környezetvédők körében. Emiatt tavaly augusztusban a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal egy bizottság létrehozását javasolta, hogy szakmai szempontból megvitassák a továbbiakat. Ilie Bolojan polgármester elképzelése szerint úgy kell megvalósítani a folyó szabályozását, hogy eközben őrizzék meg a folyó partján levő fákat és bokrokat. E szempontot vette figyelembe az említett bizottság is. Az ő feladatuk lesz többek között a szabályozási terv megvizsgálása is, amelyet őszig kell aktualizálni. Ezt követően közvitára bocsátják a tervet, majd megkérik hozzá a szükséges engedélyeket.

Helyszini szemle

Héttagú szakmai bizottság (Lucia Iacob a Polgármesteri Hivatal, Ioan Moisa, a Vízügyi Igazgatóság, Adriana Brehoiu, Ramona Bocancea az Aquaproiect, Marossy Anna, Mihai Togor a civil szervezetek képviseletében, illetve Orlando Balas, a polgármester környezetvédelmi tanácsadója) látogatott el hétfőn a Köröspartra. Megvizsgálták a folyó mindkét partját a neológ zsinagógától kezdve egészen a Decebal hídig. Miközben a bal parton a sétány korszerűsítésére helyezték a hangsúlyt, addig a jobb parton a zöldövezet megóvását helyezték előnybe, elsősorban terméskövet javasolva a partszegélyként.