Közvita az Olaszi parkról

Közvita az Olaszi parkról
Nagyvárad – Szerda délután a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal Műszaki Igazgatósága közmeghallgatást szervezett a városháza dísztermében az Olaszi park rendezéséről. Egy tervező cég ismertette az elképzeléseit.

Szerda délután a Polgármesteri Hivatal Műszaki Igazgatósága a városháza dísztermében közvitát szervezett az Olaszi park rendezéséről. Egy tervező cég képviselői ismertették az elképzeléseiket, akik vetített képes előadást tartottak. (A látványterv az önkormányzat honlapján- www.oradea.ro- is megtekinthető, a Dezbateri publice főmenüpontnál).

Többek közt azt ajánlották: azon a helyen, ahol a legtöbb sétány találkozik, alakítsanak ki egy relaxációs övezetet. Itt legyenek padok, illetve alacsony méretű téglafalak, melyeken helyet lehet foglalni, s egyúttal alkalmasak sakkozásra, táblajátékra is. A park körül egy körgyűrűt alakítsanak ki, melybe a sétányok torkollnak. Lenne ugyanakkor futópálya és kerékpárút is, a most is létező játszóteret pedig áttelepítenék a létesítmény közepe felé, mert jelenleg túl közel van az úthoz. A gyerekek és a fiatalok multifuncionális sportpályákon focizhatnának, kosárlabdázhatnának és görkorizhatnának. A létesítmény egyik forgalmasabb részén fedett menedékhelyet alakítanának ki, mely védettséget nyújtana eső ellen. Egy elkerített zónában az ebtulajdonosok sétáltathatnák házikedvenceiket. A park központjában egy 10 méter átmérőjű szökőkútnak biztosítanának teret, melyből 5 méter magasra lövelne ki egy vízsugár. Körülötte virággal felfuttatott lugasszerű oszlopsor volna. Egyébként a különböző fajtású növényeknek: fáknak, cserjéknek, bukszusoknak jelentős szerep jutna a parkban, például drót-, vas- vagy betonkerítés helyett bokrok határolnák ezt.

Hozzászólások, javaslatok

Az elhangzottakhoz a jelenlevők közül többen hozzászóltak. Dumitru Chereji megitélésében túl zsúfolt és zajos lesz a park, ugyanakkor pedig szerinte egy oszlopot kellene állítani, mely egyebek mellett az Istennel kapcsolatos gondolatokat és a tízparancsolatot is tartalmazná. Komáromi Endre arra kérte az illetékeseket: legyen tekintettel arra, hogy azelőtt egy temető volt ezen a helyen. A férfi afelől is érdeklődött, hogy ki fogja gondozni a görög katolikus templom mellett található apácák síremlékeit. Csomortányi István hangsúlyozta: fontos, hogy a létesítményt Olaszinak nevezzék és ne a Csend parkjának vagy másképp. Megitélésében felháborító, hogy a holtak csontjai fellett kutyákat fognak sétáltatni, s azt kérte, hogy állítsák vissza azt a keresztet, mely az egykori sírkertnek a villamosmegálló melletti bejáratánál volt. Marossy Anna és Smit Ildikó egyaránt örömmel üdvözölték, hogy a tervezők a zöldek és a környezetvédők véleményére is kiváncsiak voltak. Páll Zoltán azt szerette volna, hogy a sportbázis ne legyen a park középpontjában.

Ciucur Losonczi Antonius