Közvéleménykutatás

Szatmárnémeti — A megkérdezettek 85%–a részt szeretne venni a helyi döntéshozatalban. Október 15. és 22. között került megrendezésre a Helyi Európai Demokrácia Hete, melyet a Szatmárnémeti Európa Információs Központ és Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal közösen szervezett.

A Helyi Európai Demokrácia Hete rendezvény célja, a megválasztott képviselők munkájának népszerűsítése és a polgárok tájékoztatása a közigazgatási szervek munkáját illetően. A rendezvény alkalmával az Európa Információs Központ közvéleménykutatást végzett a szatmárnémeti lakosok körében, melynek célja az volt, hogy félmérést készítsenek arról, hogy a lakosok milyen ismeretekkel rendelkeznek a közigazgatási szervek munkáját illetően. Körülbelül 150 lakos töltötte ki a kérdőívet.

Ennek alapján a megkérdezettek 19%–a még soha nem látogatta meg a helyi közigazgatási szervek székhelyét, 42% évente, 19% félévente, 4.25% egyszer hetente és 7.25% gyakrabban látogat el a hivatalba. Arra a kérdésre, hogy mennyire érdeklődnek a közigazgatási szervek határozatai iránt, 25.6% válaszolta azt, hogy soha, 17% pedig gyakrabban, mint hetente. A legtöbben a helyi sajtóból szerzik be az ezzel kapcsolatos információkat, a megkérdezettek 20%–a a világházlóról, 5.5% pedig közvetlen módon a székhelyen. A megkérdezettek 76.6%–a már szerzett információkat a helyi közigazgatási szervek feladatairól és kötelességéről.

Helyi demokrácia

85%–ban igennel válaszoltak arra a kérdésre, hogy részt szertenének venni a helyi döntéshozatalban, viszont a kérdőívet kitöltők csak 10%–a vett részt legalább egyszer a helyi tanács gyűlésén. A kérdőív alapján, ennek az lehet az oka, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ezek a gyűlések nyitottak bárki számára.

Csupán 27.5% tudott megnevezni két tanácsot, szatmárnémeti két polgármesterét pedig kevesebb mint a fele a megkérdezetteknek, vagyis 42.5%.

A megkérdezettek meg kellett határozzák a helyi demokrácia kifejezést. 72%–ban ez sikerült is.