Közlemény Markó Béla RMDSZ-elnök kampánylevele kapcsán

Markó Béla elnök úr névre szóló levelet küldött ki számos romániai magyar választópolgárnak. Ez jogában áll. Elítéljük viszont, hogy az Elnök úr végső erőfeszítésként a negatív kampányt immár személyre szólóan is kiterjeszti, hiszen levele végén a többek közt ezt írja: „Bárki bármit is mondjon, csakis az RMDSZ-nek van esélye magyar képviselőket küldeni Brüsszelbe, a másra adott szavazatok veszendőbe mennek.”

Emlékeztetnénk az Elnök urat arra, hogy a választási törvény szerint a pártlisták csak akkor számítanak bejutónak, ha a szavazatok minimum 5 százalékát összegyűjtik, ezzel szemben a független jelölt egészen pontosan a szavazatok 2,83 százalékával már bejutottnak számít! Számszerűen: 7 millió érvényes szavazatból Tőkés László 200.000 szavazattal képviselő, míg a pártlistának 350.000-re lenne szüksége.

Nem kell a Bolyai Appendixe ahhoz, hogy belássuk: 2, 83 százalék majdhogynem a fele az 5 százaléknak, tehát Tőkés Lászlónak kétszer nagyobb az esélye az EP-képviselőségre, mint a pártlisták jelöltjeinek. Nagyobb aggodalomra ad okot ellenben az, hogy az internetes felületeken megjelentek szerint az RMDSZ az Iskola Alapítvány adatbázisát használta a levelek kiküldéséhez. Bizonyítékként a levél címzése fölött szereplő azonosító szám és egy korábbi, az Iskola Alapítvány által küldött kiértesítőben szereplő azonosító szám megegyezését hozzák fel a felháborodott világhálós naplóírók. Amennyiben bebizonyosodik ez a feltételezés, akkor az RMDSZ bizalmas adatokkal élt vissza: mindazokéval, akik támogatásokat, ösztöndíjakat pályázva megadták elérhetőségeiket, adataikat. (Ráadásul immár nem csak román, hanem magyar állami közpénzen is kampányol,  hiszen az Iskola Alapítvány működését, így az adatbázis létrehozását a magyar állam által biztosított közpénzekből finanszírozták.)

Túl azon, hogy ez törvénybe ütköző cselekedet, ráadásul Kelemen Hunor a Krónika napilapban napvilágot kampánystratégiájuk kapcsán tagadta az adatbázis kampánycélokra való felhasználásának lehetőségét (fogalmazhatunk úgy is, hogy már megint hazudott), felhívjuk minden erdélyi magyar figyelmét arra a veszélyre, amit ez a lépés magában rejt: mi a biztosítéka annak, hogy más körülmények között, másfajta nyomásra az RMDSZ nem adja el, nem adja ki adatainkat reklámcélokra, titkosszolgálatoknak stb.? Ezért ezen lépés ellen határozottan tiltakozunk.

Tőkés László kampánystábja

2007. november 21.