Közkórházak köz- és magánegyüttműködésből

Regionális kórházakat építtetne az Egészségügyi Minisztérium köz- és magánegyüttműködésben (PPP – public-private partnership). A kormány szerdai ülésén fogadta el a szaktárca javaslatát, amely a 2010/178, PPP-törvény előnyeit használná ki 6 regionális sürgősségi közkórház építéséhez.

Az új kórházak Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Craiován, Jászvásáron, Temesváron, és Bukarestben épülnének meg, összesen mintegy 1,5 milliárd eurós beruházással. Orvosi egyetemi központokhoz kapcsolódnak, és egyenlő sürgősségi betegellátási feltételeknek tesznek majd eleget, beleértve a komplexebb, több szakterület együttműködését igénylő eseteket. A központok egyaránt biztosítják a kivizsgálást, a diagnosztizálást és a kezelést, ami rövidebb idő alatt nyújtott és egyben hatékonyabb ellátást jelent a betegeknek.

Az elmúlt 30 év legnagyobb, kórházinfrastruktúrát érintő beruházásáról beszélünk, amelynek azért van esélye, mert nem az állami költségvetésből szeretnénk megvalósítani és magánmenedzsmenttel működnének, de ‘állami’, azaz közkórházként. Legsürgősebben a kolozsvári és a jászvásári kórházakat kellene felépíteni, mert itt vannak a legnagyobb gondok az épületekkel. Kolozsváron például, a Kolozs Megyei Sürgősségi Egyetemi Kórház 25 épületben működik, amelyekből 16 ingatlan 1902-ben épült, és a többi is még 1970 előtt. Gyakorlatilag a sürgősség, az UPU az egyetlen újabb épület, 2005-ből. Jászvásáron hasonló a helyzet: a Sf. Spiridon Megyei Sürgősségi Egyetemi Kórház 13 épületéből egyesek 1895-ben épültek és a legújabbak is 1980-ban, de a legrégebbi kettő még 1732-ben, illetve 1757-ben épült. És ezekben ma is kórház működik” – indokolta a beruházások szükségességét Cseke Attila egészségügyi miniszter.

A kb. 30 évre tervezett partnerségben a szaktárca adja majd az építkezéshez szükséges területet, a magánszféra pedig a befektetéshez szükséges tőkét. A minisztérium becslései szerint, az építkezések 14-16 hónap múlva kezdődhetnének el és 4 év alatt be is fejeződhetnének. Első lépésként, a tárca kérni fogja, hogy az építkezésre javasolt telkeket a megyei vagy helyi tanácsok adják át állami tulajdonba, az Egészségügyi Minisztérium kezelésébe.