Közgyűlést tartott az NDF

Közgyűlést tartott az NDF
Nagyvárad – Nagy szüksége lenne a váradi Friedrich Schiller Líceumnak egy sportteremre, ezen kívül nincsenek gondok a Német Demokrata Fórum háza táján – derült ki a csütörtök délután tartott közgyűlésen.

Hagyományos módon évente kétszer közgyűlést hív össze a Német Demokrata Fórum (NDF). Az idei első közgyűlését csütörtök délután tartotta a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, ahol a tagság nagy számban képviselte magát. A megjelenteket Helen Voda ideiglenes elnök köszöntötte, majd egyperces néma tisztelgéssel emlékeztek meg az elmúlt szeptemberben elhunyt Johann Schwartzról. Kulturális műsorral folytatódott a gyűlés, fellépett a kórus és a Regenbogen Néptánccsoport is. A könyvvizsgálói beszámolóból kiderült, hogy kisebb deficittel zárta a tavalyi évet a fórum. Az éves bevétel meghaladta a 70 ezer 600 lejt, míg a kiadások a 85 ezer 200 lejt. A 2010-es év bevétele előre láthatóan mintegy 85 ezer lej lesz, míg a kiadások közel 95 ezer lej, tudtuk meg Szántó Ildikó jelentéséből.

Sokrétű tevékenység

A fórum tavalyi is sokrétű művelődési tevékenységet fejtett ki a román, illetve a német állam finanszírozásával, továbbá saját költségvetésből. Wachter Richard, a Robert Hoffman és Musik Hanno által vezetett kórus tevékenységéről, illetve egyéb művelődési rendezvényekről tájékoztatta a jelenlévőket. A Regenbogen tánccsoport többek között Nagybányán, Szegeden, Palotán, Tasnádon, Zilahon, Mezőpetriben lépett fel – számolt be Nagy Andrea, az ifjúsági tánccsoport vezetője. Az egészségügyi tanácsadást az előző évhez hasonlóan idén is Ari Mária és Vajda Mónika orvosnők tartják, hetente kétszer. A 2009-es évben a szociálisan hátrányos helyzetben lévő tagok 100 lej értékű egyszeri támogatásban részesültek. A gazdasági bizottság beszámolójából megtudhattuk, hogy a gazdasági válság a Német Demokrata Fórumot is érintette, ennek ellenére nincsenek súlyosabb, megoldatlan problémái.

Sporttermet szeretnének

Helen Voda ideiglenes elnök a német nyelvű oktatás helyzetéről számolt be a jelenlévőknek. 165 jár német nyelvű óvodába, továbbá 238 gyerek részesül német oktatásban. Az ideiglenes elnök kiemelte, hogy a Friedrich Schiller Liceumnak nagy szüksége lenne egy sportteremre. Ezzel kapcsolatosan tárgyalást is folytattak a polgármesterrel és a tanfelügyelőséggel egyaránt.

Slider Zoltán, a turisztikai kör vezetője kifejtette, a tavaly összesen 17 kirándulást szerveztek, majd ismertette az idei utazási terveket is. Végül elhangzott, hogy április 16.-án esedékes a Fórumnál az új vezetőség választása (melyre négy évente kerül sor). A jelenlévők 30 tagot jelöltek akik közül majd megválasztják az új vezetőséget.

Mészáros Tímea