Közép Európa rali – Helyszíni tudósítás

Közép Európa rali – Helyszíni tudósítás
Valószínű, hogy csak a mázlinak köszönhetik a rendezők, hogy a Közép Európa rali első két napján szépen sütött a nap. Hétfő este ugyanis nagy eső volt Nagybányán és a rossz idő kedd reggelre sem múlt el.   Közép Európa Rali (01) 2008.04.21  Közép Európa Rali (02) 2008.04.21  Közép Európa Rali (03) 2008.04.21  Közép Európa Rali (04) 2008.04.21  Közép Európa Rali (05) 2008.04.21  Közép Európa Rali (06) 2008.04.21  

18.27 – Katrinak duplázott

A kedd reggeli szakasz után délután is a szlovák Jaroslav Katrinak volt a leggyorsabb. Az Environ Team motorosa délután csak másodpercekkel előzte meg Cyril Desprest, aki „kapszkodik” fel az össztett táblázatban, miután az első nagybányai szakaszokon sokat rontott. A francia egyébként továbbra is Gyenes „Mani” mögött van az összetett táblázatban. A szatmári versenyző kedd délután a 9. helyen végzett, ez azt jelenti, hogy az összetettben továbbra is a kilencedik.

Kedd, második etap

Motorosok

1. Katrinak, 2. Despres, 3. David Casteu (francia)… 9. Gyenes.

Quadosok

1. Josef Machacek (cseh), 2. Deltrieu, 3. Irimescu.

Autósok

1. Carlos Sainz (WV), 2. Nasser Al Attiyah (BMW), 3. Dieter Depping (VW).

Kamionosok

1. Ales Loprais (cseh, Tatra), 2. Hans Stacey (holland, MAN), 3. Wulfer van Ginkel (holland, GINAF).

______________________________________________________________

 

17.10 – Nyilatkozatok

David Casteu (francia, KTM)

„Esőben indultam ma (kedd – szerk. megj.) reggel és egy kicsit aggodtam, hogy milyen lesz a pálya. Akkor még sötét volt, a fák alatt szinte semmit nem lehetett látni. Meglehetősen óvatosan mentem, hogy elkerüljem a nagy tócsákat. Viszonylag tiszta szakaszt tudhatok magam mögött, nagyon koncetráltam, mert nagyon csúszos volt a terep. Egy ilyen szelektíven sokat veszíthet az ember, láttuk mi történt tegnap (hétfőn – szerk. megj.) Comával. Úgyhogy inkább arra törekedtem, hogy biztonságosan fejezem be az etapot. Útköben, itt Romániában rengeteg ember van, a táj gyönyörű, egyszerűen tökéletes az ilyen versenyekre! A terep nagyon nehéz, és technikás. A profiknak valószínüleg nem annyira nehéz, de az amatőröknek sok bosszúságot okozhat. Néhányan mondták is nekem, hogy folyamatosan görcsbe van a gyomruk.”

Cyril Despres (francia, KTM)

„Igaz, hogy hátránnyal indultam, de minden rendben volt a szakaszon. Sok versenyzőt megelőztem, ami nem volt annyira egyszerű dolog, mivel a pálya egyre rosszabb. Végeredményben elégedett vagyok, mert a saras terep ellenére jó helyen végeztem. Egy olyan szakaszon kell versenyeznünk, amelyet az autók számára alakítottak ki. Ez egy kicsit megakadályoz minket abban, hogy igazán jó tempóban haladjunk. Igazából ez nem olyan nagy baj, mert a terep nagyaon–nagyon csúszos. Az egyetlen próblémán csak az volt, hogy elvétettem egy kanyart, és ott bent hagytam néhány másodpercet.”

______________________________________________________________

 

14:45 – Elrajtolt az utolsó motorbicikli is a rali ötödik etapjába, ez egyben az utolsó nagybányai szakasz. A szervezők úgy döntöttek, hogy lerövidítik a versenytávot 32 kilóméterrel. Szalay Balázs az ERDON-nak röviden azt mondta tetszett neki a nagybányai része a versenynek és reméli minél hamarább visszatérnek majd Erdélybe.

_________________________________________________________

14:00 – „Sajnos még a mért szakasz elején elszakadt sebességváltó kábel, ezért relantinba kellett teljesítsem az etapot. Így nagyon nehéz dolgom volt, majdnem másfél órát vesztettem. – nyilatkozta Lutas Ioan, aki a keddi nap első szakaszát az utolsó helyen fejezte be. – A fiúk rendbe tették a motort és remélem a második szakaszon jobban teljesítek.”

_________________________________________________________

13:05 IV. Szakasz eredményei:

– motorosok: 1. Jaroslav Katrinak (szlovák), 2. Cyrill Despres (francia), 3. Francisco Lopez (chilei), … 12. Gyenes Emanuel, … 94. Lutas Ioan.

Összetetben Gyenes Emanuel a nyolcadik, megelőzve Cyrill Desprest, aki kilencedik.

– quadosok: 1. Razvan Irinescu (román), 2. Hubert Deltrieu (francia), 3. Christophe Declerck (francia).

– autósok: 1. Giniel de Villiers (VW), 2. Stephane Peterhansel (Mitsubishi), 3. Joan „Nani” Roma (Mitsubishi)

_________________________________________________________

11:30 – Defekt – Az első etap végén az autósok is a célba érkeznek. Carlos Sainz a nagy ködre panaszkodott, ezért valószínű az ideje még az első öt helyre való bekerülésre sem lesz elég. Nem járt jól Szalay Balázs sem, aki az utolsó 24 kilómétert bal hátsó defekttel tette meg.

_________________________________________________________

10:10 A kamionok csak egy etapot teljesítenek – A rali szervezői úgy döntöttek az árvízveszélyre való figyelmeztetés miatt a kamionok csak a reggeli szakaszt teljesítik. Az autósok és a motorosok reggel és délután is versenyezni fognak.

_________________________________________________________

09:50  – Tripla nehézségi fok: A versenyzőknek ezúttal nem csak a dúrva köves felülettel kellett megküzdeniniük, hanem a mocsaras tereppel is, ráadásképpen még egy enyhe köd is leereszkedett.

Lassan kezdenek megérkezni az első motorosok. Rögtön az érkezés után a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel elmondta, hogy nagyon jó volt a verseny és ezúttal nagyjából hibátlanul tudta teljesíteni a szakaszt. Mani valahol az első tíz között végzett ráadásul ismét megverte a francia Cyrill Desprest.

_________________________________________________________

 - 2008.04.21 –

_________________________________________________________

Fortuna a Közép Európa rali szerverzői mellé állt, ugyanis hétfőn reggel a nap sugarai költötték a résztvevőket. Reggel 7 óra után kevéssel a Nagybányi Unirii utcából rajtolt el az első motoros, Marc Coma (spanyol, KTM).

 

15:50 A MOL-DAKAR Team szatmárnémeti motorosa Gyenes „Mani” Emanuel sérülten is kiválóan teljesítette a második nagybányai szakaszt. A részleges eredmények szerint Mani a hatodik helyen áll.

„A pálya ezúttal egy kicsit nehezebb volt, mivel az első etapban a kamionok feltúrták a terepet, de a versenytávot a szerverzők 40 kilómétert levágtak a távból, mivel egy autó valahol fennakadt a hegyekben.” – nyilatkozta Gyenes „Mani” Emanuel.

Ugyanakkor megtudtudtuk, hogy egy portugál motoros súlyosan megsérült és helikopterrel szállították kórházba. Az esetről egyelőre a szervezők nem adtak ki hivatalos közleményt.

 

A másik szatmárnémeti motoros, Ioan „Joe” Luţaş hétfő reggel a 83., délután pedig a 79. helyen végzett, összetettben pedig a 76. helyre jött fel.

A motorosoknál mindkét szakaszt David Casteu (francia, KTM) nyerte, így értelemszerűen az összetettben is ő vezet.

Az autósok reggeli versenyében a Stephane Peterhansel, Jean–Paul Cottret francia páros (Mitsubishi Pajero EVO) győzött, délután pedig a Nasser Saleh Al Attiyah, Tina Thorner katari–svéd kettős (BMW X3 CC) végzett az élen. Az első nap győztese, a Carlos Sainz, Michel Perin spanyol–francia duó (Volkswagen) nehez alkalmazkodott a köves terephez: előbb 7., majd 3. lett, összetettben pedig visszaesett a második helyre.

A quadosoknál a román Răzvan Irimescu (Polaris) remekül megy: mindkét etapon a második lett, összetettben is a második helyen áll Hubert Deltrieu (francia, Polaris) mögött.

_________________________________________________________

15:00 A KTM spanyol élversenyzője súlyosan megsérült a nagybányai első szakaszon. David Casteu mögött a második helyen végzett. Azonban a második szakaszra már nem indult el. „Az első szakaszon elestem és egyre jobban fájt a térdem a bukás után. Végülis sikerült eljutnom a szervízbe, ahol előszedtünk egy másik motort a második körre. Már elindultam a selctivre de az etapon éreztem, hogy a térdemben levő fájdalom egyre erősebb és szenvedés lett volna folytatni – írja a pilóta kiadott közleményében. – Csak remélni tudom, hogy nem komoly a sérülés. Még ma este visszarepülök Barcelonaba és elmegyek a kórházba, hogy megnézzem. Természetesen nagyon csalódott vagyok, mert a Dakar törlése után keményen dolgoztunk, hogy újra jó formába kerüljek egy ilyen, teljesen más körülmények között megrendezett versenyre.”

A szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel is esett a köves, dúrva terepen és fájlalta újját, de nekivágott a második selectivenek. Az első etapot a 11. helyen fejezte be a 450 kcm között pedig harmadik lett.

Az autósoknál Stephane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (Mitsubishi Pajero) francia kettős győzött

A quadosoknál Razvan Irinescu második helyen végzett.

A kamionosoknál Hans Stacy csapata győzött.

_________________________________________________________

14:25 Coma ma már nem versenzyik – Véget ért a rali nagybányai első szakasza, a motorosoknál Marc Coma győzött. A spanyol motoros már befejezte a szakaszt, ám egy korábbi esés után a térdét fájlalta, ezért a második szakaszon már nem is indul.

_________________________________________________________

12:01 – A hangulat az Izvora környéki mért szakaszon egyre jobb. Miután a motorosok teljesítették feladatukat az autósok következnek. Elsőként a Carlos Sainz haladt el aki nem sajnálja a gépét, keményen nyomja a gázpedált. Az egyik, valószínüleg eltévedt quados meg is sínylette, ugyanis Sainz és Stephan Peterhansel leelőzte és a két autós mögött szívhatta a benzingőzt és a port. A versenyzőknek nincs könnyű dolguk ugyanis a tegnapi homokos talaj után ma köves terep várta őket.

_________________________________________________________

10:00 – A nap első mért szakaszának felénél, továbbra is Ő halad az élen, kérdés h megőrzi-e, azt a kevés előnyét, amit az első nap során gyűjtőtt be. A 10 órára a sípálya környékén több százan gyűltek öszze nemcsak románok, vannak szép számmal külföldiek is, akik a motoros sport megszálottai. A 14. helyen rajtoló szatmári, Gyenes „Mani” Emanuel úgy tűnik örzi pozicióját, ugyanis jelenleg is az első 15 között motorozik. A délutáni második mért szakasz rajtját ismét Nagybányáról indítják.