Közel 200 diák verseng majd

Közel 200 diák verseng majd
Szatmár megye – 12 év után ismét Szatmárnémetiben tartják meg a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyversenyt, melynek mottója: „ … csak a szó, – az a tett most …” Szilágyi Domokos idézete.

Április 25–én, pénteken, 18 órai kezdettel kerül sor a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tanárgyverseny országos szakaszának ünnepélyes megnyitójára, melynek a szatmárnémeti Északi Színház ad otthont. Amint azt Kónya László főtanfelügyelő–helyettes, egyben a tantárgyverseny megyei szervezőbizottságának alelnöke elmondta, az ünnepélyes megnyitón részt vesz majd Matekovits Mihály a tanügyminisztérium vezérigazgatója, Bánházi Emőke a minisztérium magyarszakos tanfelügyelője, valamint Demeter Ignác a magyarszakos pedagógusok képviselője a minisztériumban. A záróünnepségen pedig Pásztor Gabriella államtitkánő és Murvai László tanácsos vesznek részt.

Újítások a szervezésben

A versenyre 180 diák érkezik összesen 16 megyéből, valamint 20 kísérő tanár és 20 vizsgáztató tanár érkezik megyénkbe. Amint azt Gál Gyöngyi kisebbségekért felelős szaktanfelügyelő, egyben szervező elmondta a versenyzők a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban írják meg dolgozataikat, emellett különböző alternatív programokon és vetélkedőkön vehetnek majd részt a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban, és a Szent Alajos Konviktusban. „Igyekszünk a hagyományokat áploni, ugyanakkor felhívni a figyelmet helyi nevezetességekre. A megyei szervezőbizottság újításokat próbált bevinni, többek között a versenyről honlapot készítettünk, valamint egy emlékkönyvet is, melyet továbbadunk a következő szervezőknek. Emellett a verseny zászlaján Mikes Kelemen családjának címere van” — mesélte Gál Gyöngyi, aki elmondta, hogy minden irodalmi és kultúrális egyesülettől várják a fealjánlásokat különdíjakra. Az érdeklődők több információt tudhatnak meg a versenyről és nyomon követhetik azt a http://cni.satmar.ro/mnit/index.html honlapon.