Közösségi ház nyílik Biharpüspökiben

Közösségi ház nyílik Biharpüspökiben

Nagyvárad – Hamarosan multifunkcionális épülettel gazdagodik Biharpüspöki. A Bocskai István Közösségi Ház környékén javában zajlanak a munkálatok, hogy a nyítást követően méltó körülmények fogadják a látogatókat.

A Bocskai István Közösségi Ház megnyitásával egy régi álma válik valóra a biharpüspöki magyar közösségnek. A multifunkcionális ingatlan egy része egy régi, romos ház felújításából “született”, melyhez egy teljesen új épületrészt csatoltak. A belső munkálatok már befejeződtek, a napokban többek közt azoknak a zömében magyar nyelvű könyveknek az elhelyezése van folyamatban, melyeket a Megyei Könyvtár felszámolt kirendeltségétől “örököltek” a püspökiek. Az elmúlt hétvégén a kétnyelvű felirat is felkerült a homlokzatra. Tulajdonképpen a helybéliek döntöttek a fent említett elnevezés mellett, ugyanis a körzeti RMDSZ kérdőíveket osztott szét köztük, s a megkérdezettek több mint kilencven százaléka Bocskai Istvánra szavazott Kós Károly, Reményik Sándor, Móricz Zsigmond és Juhász Gyula “ellenében”.

Zajlanak a munkálatok

– Biharpüspöki Nagyvárad azon kerülete, mely jó pár évtizedig elég alaposan el volt hanyagolva, az utolsó két-három évben azonban szerencsére rengeteg infrastrukturális munkát sikerült elvégeztetnünk a környéken. Ezek úgymond személyes ambicióim is voltak, hiszen láttam az elhanyagoltságot, s úgy itéltem meg, hogy segíteni kellene a dolgokon. Az egyik ilyen megvalósult célkitűzésem a közösségi ház, melynek helyén egy teljesen leromlott állapotban levő ház volt. Úgy gondolom, hogy két-három hétre vagyunk a hivatalos átadástól. Teljes funkcionalitással fog működni, van benne egy nagy méretű előadóterem és több kisebb iroda. Szeretnénk az idősek számára egy nyugdíjas klubot létrehozni, ugyanakkor pedig az ifjúságról sem feledkezünk meg. Folynak a munkálatok a kertben, hogy kialakítsuk a járdákat, a parkolókat, padokat helyezzünk el és zöldövezet alakítsunk ki. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy a csatornázást és a vízet vezettetjük be, nem csupán ide, hanem a környező utcákba is. Körölbelül három hét alatt végzünk a munkálatokkal és akkor reményeink szerint teljes egészében át tudjuk adni a Bocskai István Közösségi Házat, ami véleményem szerint nagyon fontos lesz az itteni közösség számára, árulta el érdeklődésünkre Pásztor Sándor helyi önkormányzati képviselő, az RMDSZ nagyváradi frakcióvezetője.

Ciucur L. Antonius