Közösségformáló önkéntes tevékenység

Közösségformáló önkéntes tevékenység
A Dsida Jenő Cserkészcsapat 16.–ik éve működik, tagjai ebben is évben is résztvesznek az országos rovásíróversenyen. A győsztesek a Budapesten megrendezendő kárpát–medencei döntőre utazhatnak.

Szamosújváron, április 25–27. között rendezik meg a A csodaszarvas nyomában elnevezést viselő IX. Országos Rovásírásversenyt, amelyen a 44–es számú Dsida Jenő Cserkészcsapat tagjai is részt vesznek. Április 7–ig, tíz cserkész és cserkészjelölt jelentkezett a szamosújvári megmérettetésre. Még nyitott a jelentkezési lista, bárki jelezheti résztvételi szándékát. A verseny győsztesei, mint a Romániai Magyar Cserkész Szövetség képviselői vesznek részt a kárpát–medencei rovásírás versenyen, amelyet Budapesten június 21–én rendeznek meg — tudtuk meg Boga Ferenc cserkészvezetőtől.

Önnállóságra nevelés

Ezt a szamosújvári utat, ugyanúgy mint az eddigi tevékenységeiket a cserkészek önnállóan szervezik meg maguknak. A mozgalom a célja különben az önnállóságra nevelés. Kezdve azzal, hogy az örs tagjai megvásárolják az örsi adogot és az egyéni adagot, vagyis amire szükségük van a sorrakerülő utjuk során. Vagy megtanulják hogyan kell tüzet gyújtani, de az elsősegélynyújtás elsajátítása is hasznos dolog. Az elméleti és gyakorlati foglakozások alatt, olyan tudás birtokába jutnak, amit a mindennapokban is használhatnak. A cserkészek többet tudnak mint mások, itt mindenki mindent megtanul.

Nem tömegszervezet

Fontos megjegyezni, hogy a cserkészet nem tömegszervezet, avval együtt, hogy mindenki számára nyitott. Sokan jönnek, kipróbálják, van akinek tettszik, van akinek nem, nagy a lemorzsolódás. Azt is meg kell említeni, hogy azok a cserkészek, akik kinőttek az iskolapadból, ennek ellenére, ha csak tehetik bekapcsolódik a 44–es számú Dsida Jenő Cserkészcsapat tevékenységeibe, például aki tud, az részt vesz nyári nagytáborban — magyarázta el a cserkészvezető.