„Közösségünk tagjai kértek fel…”

Nagyvárad – Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a fentebbi cikkünkben és az 1-es oldalon megfogalmazottakra reagál az alábbiakban.

Úgy értékelem, hogy az RMDSZ-t itt, Bihar megyében az a 30.000 ember, aki 2004-ben aláírt a mi kérésünkre a kettős állampolgárságért, és most újból több mint 30.000 ember kérte, hogy tájékoztassuk: minket nem kineveztek a szemünk színe alapján, hanem közösségünk tagjai kértek fel erre a munkára, és ennek eleget fogunk tenni. Annak örülnék, ha mindenki a feladatát végezné, és nem a vitát gerjesztené, mert ha bárki ebben a munkában segít, az mind az anyaországnak, mind az itteni magyarságnak csak jó lehet.

A megosztás fontosabb?

Engem nem zavar, ha más is tájékoztat, miért zavar ez másokat? Vagy Tőkés úrnak nem az a célja, hogy minél több ember kérje és kapja meg az állampolgárságot? A megosztás fontosabb, mint az összefogás? Nem tudom, és nem is különösebben érdekel, hogy mi áll abban a megállapodádban, amit az EMNT kötött magyarországi intézményekkel, de nem hiszem, hogy Magyarország arra adna közpénzt, hogy a határon túli magyar szervezetek lejáratását fizesse, hiszen a hétvégi sajótájékoztatón Tőkés László és a többiek gondolatsorában sokkal többször fordul elő a RMDSZ-t lejárató eszmefuttatás, mint a kettős állampolgárságról szóló tájékoztatás. A sajtóban úgy szerepelt, hogy a tájékoztatásra kaptak pénzt, és nem az ócsárkodásra, de sajnos a szokás nagy úr. Ha valaki az RMDSZ listáján indult parlamenti képviselőnek, akkor legalább annyi erkölcsi tartás elvárható tőle, hogy ha az RMDSZ a nemzet ügyében jár el, és a kettős állampolgárság ilyen ügy, akkor ebben a kérdésben ismerje el a szövetségnek a pozitív szerepét. Remélhetőleg a továbbiakban a kettős állampolgárság és az együttműködés fontosságának tudata és nem saját pártépítésének aggodalma szólal majd meg belőle.

Arra kérek mindenkit, hogy végezzék tehetségük legjavához méltóan feladatukat, tájékoztasson mindenki, miként lehet megszerezni a kettős állampolgárságot. Az RMDSZ ezt tette, és ezt fogja tenni. Nem méltó egy volt püspökhöz a szidalmak sorozata, és úgy látszik, nagyon hamar elfelejtette a Bihari Napló hasábjain közölt nagyon halovány békítő kijelentéseit a tavalyi év végéről.

Segítség az ügyintézésben

Az RMDSZ tökéletes információkkal rendelkezik a magyar állampolgárság megszerzésének ügyében. Ingyenes fordítást fogunk biztosítani mindenki számára, és a fényépeket is ingyenesen fogjuk csinálni minden olyan helyen, ahol erre lehetőségünk adódik. A magyar kormány saját bevallása szerint 830 millió forintot költött a kettős állampolgárság megszerzéséhez szükséges ügyintézés lebonyolítására. Ha ebből az összegből csak Erdélyben kevesebb Toyotát vásároltak volna, mint ahogy azt készülnek tenni, akkor több tízezer magyarnak tudták volna biztosítani ingyen a kettős állampolgársághoz szükséges iratok megszerzését.

Amikor az állampolgárságunkat elvették, ezt egyik pillanatról a másikra tették. Most kérelmezni kell az állampolgárságot, amivel utánajárás van. Ezt mi vállaljuk, de ha lehet, el szeretnénk kerülni azt, hogy ez még külön pénzbe is kerüljön tagságunknak és a Bihar megyei magyaroknak. Az RMDSZ-nek széles tagsága és önkéntes hálózata van, amivel egy ilyen feladatot könnyedén el tud végezni. Jó munkát mindenkinek és sok sikert az állampolgársági kérelemhez minden Bihar megyei magyarnak.

Szabó Ödön ügyvezető elnök