Közösen dolgoznak hollandok és ottományiak

Közösen dolgoznak hollandok és ottományiak

Bihar megye – Az ottományi református egyházközség peres úton 2002-ben kapta vissza az egykori református iskola épületét, melyet ezekben a napokban/hetekben holland segítséggel tesznek rendbe.

Valóságos építőtelephez hasonlított csütörtök délelőtt a templom és a parókai szomszédságában lévő épület, Darabont Tibor lelkészt is kétkezi munka közben találtuk. Az egyházközség 2002-ben nyerte vissza a még az 1930-as években készült ingatlant, mely akkoriban református iskolának épült, de később is tanterem, illetve tanári szolgálati lakás volt benne. Miután visszakapták, továbbra is a falu  közösségét szolgálta, több olyan rendezvénynek helyet adott, melyekről mi is beszámoltunk.

Pályázat után érkeztek

Most a gyülekezet tagjai mellett egy 10 tagú hollandiai csoport is az épület korszerűsítésén dolgozik. A lelkésztől megtudtuk, hogy az Oost Europa Comissio szervezet tagjaiként Cwolle város 7 gyülekezetét képviselik. A szervezet diakóniai munkát végez Erdély-, és Partium szerte, az ottományi a 10. projektjük, és pályázat útján lehetett elérni, hogy ez alkalommal itt segédkezzenek. A hollandiaiak a költségek mintegy 70 %-át állják (ami mellé helyben adományokat gyűjtenek, és az egyházközség is a zsebébe nyúl), illetve bizonyos felhasználandó szerelvényeket is hoztak, és természetesen maguk is dolgoznak. Még érkeztük előtt javították meg a helyiek tetőt 250 lapméteren, most pedig a csatornázás, konyha illetve férfi és női mosdó kialakítása, ajtók és ablakok festése, vízvezeték és villanyhálózat szerelése zajlik.

Továbbra is a faluért

A gyülekezet tagjai közül inkább az idősebb korosztály veszi ki részét a  munkából, mondta el a tiszteletes. Igaz, hogy a mezőgazdasági betakarítások is mostanra esnek, de aki segíteni akar, az például halasztott pár napot a szüreten, sőt, olyan is van, aki szabadságot vett ki munkahelyéről. A munkálatokkal egyelőre csak az épületre koncentrálnak, s az a továbbiakban az egész falu érdekeit fogja szolgálni, de családi eseményeket is rendeznek benne. „Az emberek megszokták már, hogy használják, a jövő hét végére például már egy keresztelői összejövetelt szeretnének itt tartani”, tudatta Darabont Tibor.

Rencz Csaba