Közösen az iskolai erőszak ellen

Zvetlana Preoteasa, az oktatási tárca államtitkára sajtótájékoztatóján kijelentette: az iskola mellett a szülőknek is aktívan részt kellene venniük a gyerekek nevelésében.

Preoteasa kijelentette: az oktatási tárca elindította Az együtt az erőszak ellen. A szülők újra az iskolábanelnevezésű projektet, melynek segítségével az intézmény megpróbálja bevonni a szülőket is a gyerekek nevelésébe, és az iskolai agresszió felszámolásába.

A legfőbb problémák

Az államtitkár szerint bizonyos megyékben azért olyan gyakoriak az iskolákban elkövetett erőszakos cselekedetek, mivel a legtöbb esetben rokonokra, sőt szomszédokra bízzák a gyerekeket a külföldön munkát vállaló szülők, ez pedig befolyásolja a tanulók viselkedését. Az államtitkár azt a botosani diákot hozta fel példaként, aki megverte a tanárnőjét. A gyerek csak az apjával él, mivel az anya külföldön dolgozik. Preoteasa azt mondta, az egyébként jó eredményeket elérő diák „idegösszeomlást kapott”, amikor megtudta, hogy édesanyja nem jön haza Húsvétra, és ezzel magyarázható tette.

A szülők hibája?

„A szülők általában úgy érzik, eleget tesznek szülői feladatuknak és megadják a szükséges nevelést, azzal, hogy biztosítják gyerekeik számára az anyagi biztonságot. Ez azonban nem így van. A szülő csak azért jön az iskolába, hogy felelősségre vonja a tanárt a gyereknek adott alacsony osztályzat miatt, és nem azért, hogy együttműködjék a tanárral, és együtt dönthessék el, mit lehet tenni a gyerek érdekében. A szülők már nem töltik szabadidejüket a gyerekekkel, mivel már nincs szabadidejük” – jelentette ki Zvetlana Preoteasa. Az oktatási tárca képviselője elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy mindig az iskolát tartják hibásnak az elkövetett erőszakos cselekményekért, és nem értik meg, hogy az iskola mellett a szülőnek is nevelnie kellene a gyereket. A tárca az iskolai pszichológusok számának növelésével próbálja meg csökkenteni az erőszakos cselekedetek számát az iskolákban. Jelenleg négyszáz gyerekre jut egy pszichológus.