Közös székelyföldi gazdaszövetség megalakulásáról tárgyaltak

Csíkszereda – A székelyföldi megyék három-három képviselője tárgyalt a közös gazdaszövetség megalakulásának részleteiről március 31-én Csíkszeredában.

Mint arról korábban beszámoltunk, múlt év őszén a székelyföldi gazdaegyesületek képviselőinek homoródfürdői fórumán a három székelyföldi megye tanácsa és a gazdaegyesületek képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá a székelyföldi gazdák közös érdekképviseletének kialakítására. A gazdaszövetség céljai között a székelyföldi gazdaszervezetek és gazdák érdekvédelme, érdekképviselete, gazdálkodásuk és szakmai fejlődésük támogatása, összehangolása, végső soron a székelyföldi vidéki társadalom és gazdaság fejlesztése szerepel.

A gazdaszövetség bejegyzésének előkészítésével megbízott kilenctagú csapat (mindegyik székelyföldi megye három-három képviselője) március 31-én Csíkszeredában találkozott, ahol megvitatták a bejegyzendő szövetség alapszabályzat-tervezetét és működési elképzeléseit. A megbeszélést követően az előkészítő csapat tagjai saját megyéjükben egyeztetnek a helyi gazdaszervezetekkel, ismertetik és véleményeztetik az alapszabályzat-tervezetet, valamint nevesítik azokat a szervezezeteket, amelyek tagjai szeretnének lenni a székelyföldi gazdaszövetségnek.

Becze István megyei tanácsos, az gazdaszövetség előkészítő csapatának tagja szerint fontos volt a megyék képviselőivel való egyeztetés, ugyanis számos kérdésben konszenzusra jutottak. 

– Sikerült megegyeznünk abban, hogy a megalakuló gazdaszövetség vezetőségében mindhárom megye és minden szakterület jelen legyen. Folytatjuk a tárgyalásokat, a következő egyeztetés Háromszéken vagy Maros megyében lesz – nyilatkozta Becze az egyeztetést követően.