Közös magyar-román szolgálati hely nyílt a kiszombori átkelőnél

A magyar és a román hatóságok szoros együttműködését teszi lehetővé az a közös kapcsolattartási szolgálati hely, melyet szerdán adtak át a kiszombor-csanádi határátkelőhely épületében.

Vasile Blaga román belügyminiszter az eseményen kiemelte: Románia stratégiai célja, hogy 2011 tavaszán csatlakozzon a schengeni övezethez, s mindent megtesz azért, hogy teljesítse az ehhez szükséges feltételeket.
    Az Európai Unióban összesen 33 kapcsolattartási szolgálati hely működik, a magyar-román határon pedig 3 (a kiszombori mellett Ártándnál és Nagyváradnál), lehetővé téve a szomszédos országok hatóságainak közvetlen információcseréjét – közölte a politikus.
    Turi András, a magyar igazságügyi tárca rendészeti szakállamtitkára azt mondta, a minisztérium minden segítséget megad Románia schengeni csatlakozásához. Mint hozzátette, a határok teljes lebontása nemcsak az egyébként kiváló magyar-román szolgálati együttműködést fogja javítani, hanem az emberek közötti kapcsolatokat is.
    Samu István országos rendőrfőkapitány-helyettes kijelentette: a rendőri szervek együttműködésében minőségi változást hozó közös szolgálati hely fő feladata az lesz, hogy munkájával hozzájáruljon a határ lebontásához Magyarország és Románia között. Az ott dolgozók segítik, hogy akadálymentessé váljon a bűnüldözés és részt vesznek majd a határ két oldalán működő közös magyar-román járőrszolgálatok koordinálásában is.
    Az átadón kiosztott írásos tájékoztató szerint a közös szolgálati helyen – amely a román schengeni csatlakozás után is tovább működik – hét-hét magyar, illetve román határrendész dolgozik majd, feladatuk lesz a többi között a közvetlen információcsere, az államhatárokon átnyúló bűncselekményekkel szembeni együttes fellépés, valamint a személyek átadásának és visszafogadásának előkészítése.