Erdon - Nemzetkozi

2011.10.12. 15:06

Frankfurti könyvvásár 2011

A világ legtekintélyesebb könyves seregszemléjére – amely immár a 63. a frankfurti könyvvásárok sorában – mintegy 1000 külföldi és hazai szerző érkezik a Majna-parti városba.

A világ legtekintélyesebb könyves seregszemléjére – amely immár a 63. a frankfurti könyvvásárok sorában – mintegy 1000 külföldi és hazai szerző érkezik a Majna-parti városba.

 

Köztük lesz a tavalyi irodalmi Nobel-díjas perui Mario Vargas Llosa, a korábbi díjazott német Günter Grass, valamint a Nobel-díj nélkül is világhírességnek számító olasz Umberto Eco, akinek új könyve, A prágai temető a napokban jelent meg Németországban. Nagy érdeklődés előzi meg az idei díszvendég, Izland bemutatkozását.

 

Mesés Izland

 

A könyvvásárok történetében területét tekintve Izland az eddigi legkisebb díszvendég, ennek ellenére a kis ország csaknem 40 szerzővel és 203 újonnan megjelent könyvvel van jelen. A felmérések szerint ugyanakkor sehol másutt nem olvasnak olyan sokat, mint Izlandon, és a 320 ezres lakossághoz viszonyítva egyetlen más ország sem rendelkezik olyan sok íróval, mint az idei díszvendég. A hírek szerint az izlandi krimik különösen izgalmasak, ennek ellenére a ország a könyvvásáron Mesés Izland mottóval mutatkozik be. A megnyitón az írók mellett a kis szigetország államfője is jelen volt. A vásár középpontjában a szerzők és legújabb könyveik hagyományos bemutatkozása mellett változatlanul a könyvvilág digitalizálása áll. Jürgen Boos igazgató ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy szerte a világon tovább folytatódik az elektronikus könyvek térhódítása, ami eddig elsősorban az angolszász országokra volt jellemző.

A nemzetközi gazdasági, illetve pénzügyi válság az elmúlt két évben a frankfurti könyvvásárra is rányomta bélyegét, a kiállítók száma azonban most arra utal, hogy a könyvszakma kezd szabadulni a válság szorításából. Értesülések szerint idén a kiállításra kerülő kötetek száma meghaladja a 400 ezret, és közülük mintegy 130 ezret tesz ki az újonnan megjelent könyvek száma. A legnagyobb kiállítók között van a házigazda Németország mellett Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, Európa keleti feléből Oroszország, Ázsiából pedig Kína. A keddi ünnepélyes megnyitó után a vásár tegnap reggel nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

 

„Békeünnepség”

 

A vasárnap estig tartó könyves seregszemlére mintegy 300 ezer látogatót várnak. A frankfurti könyvvásár utolsó napján adják át – immár hagyományosan – a német könyvszakma békedíját. A német alkotmányozás bölcsőjének számító Paulskirchében rendezendő „békeünnepség” kitüntetettje Boualem Sansal algériai író. A német könyvszakma az idei díjazott kiválasztásával általános vélemény szerint az arab forradalmi hullám keltette változásoknak üzent. A német könyvkiadók és könyvkereskedők egyesületének elismerése az egyik legrangosabb irodalmi, egyben társadalmi kitüntetésnek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!