Közös gondok megoldása

Közös gondok megoldása
Szatmár megye — Szatmárnémetiben a civil szervezetek nagyban hozzájárulnak a szociális problémák megoldásához, tudtuk meg Sveda Andrea szociális munkástól.

Szatmárnémetiben a civil szervezetek nagyban hozzájárulnak a szociális problémák megoldásához.

 Amint a Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) munkatársától, Sveda Andreától megtudtuk, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a non–profit szervezetek közti együttműködés 1998–ra nyúlik vissza, ugyanis akkor jelent meg az a törvény, amely előírja az önkormányzatok számára a civil szervezetek támogatását. Minden településen léteznek szociális problémák, s ezek megoldásához lehetőségeihez képest a szóbanforgó település polgármesteri hivatala is hozzá kell járuljon. Városunkban ezeknek a szociális problémáknak a kezeléséhez nagyban hozzájárulnak a működő egyesületek, alapítványok és segélyszervezetek.

Partnerszerződések

Szatmárnémeti Helyi Tanács az elmúlt években több civil szervezettel is partnerségi együttműködést kötött. Ezek közül a tavalyi évben a következőket támogatta: a Süket–és Hallássérültek Egyesületét, a Langdon Down Transilvania Egyesületet, a Szent Benedek Egyesületet, a Vöröskereszt szatmári fiókszervezetét és a Szatmár Megyei Mozgássérültek egyesületét. A szatmárnémeti Caritas Szervezetettel a város 1999–ben kötött partnerségi szerződést, és több intézményét támogattja az azóta eltelt időben: a Barátság Háza működését, a Don Bosco szociális napközi működését, a Reménység Központ működését, a Hildegárda idős gondozó működését, a Szent Jakab nappali központ működését, a Szent József rehabilitációs központ működését, a fogyatékosokkal foglalkozó személyek részére létrehozott BACH iroda működését, a tanácsadó központ működését, a kábítószer fogyasztás csapdájába esett személyek részére nyitott tanácsadó központot működését. A támogatás azt jelenti, hogy a polgármesteri hivatal átvállalja a non–profit szervezetek működési költségének a kifizetését, azaz: villanyáram, víz, földgázfogyasztás és telefonköltségeit — tudtuk meg Sveda Andreától.

Karikás Enikő