Közös égbolt alatt

Közös égbolt alatt
Bihar megye – A debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület és a helyi Aegis Ephebum Egyesület közös szervezésében csillagászati bemutatóra került sor a napokban Érmihályfalván.

A debreceni egyesület amatőr csillagász–ismeretterjesztői nem ismeretlenek Bihar megyében, hiszen korábban megfordultak már Margittán, Székelyhídon, Albison és Nagyváradon is, igaz, a megyeközponti látogatásuk óta közel két évtized telt már el. A Naprendszer és az universzum érdekességei című előadásukra a Városi Galériában került sor, és elsőként Zajácz György programozó matematikus, a Magnitúdó Egyesület elnöke beszélt a felnőttek és gyerekek alkotta hallgatóságnak arról, miért is volt 2009 a csillagászat nemzetközi éve (Galilei 400 évvel korábban, 1609–ben irányította először távcsövét a végtelenbe). Ezután vetítettképes elődásban vehettük szemügyre a Földet a világűrből fotózva, majd a temérdek fényképet láthattunk bolygókról, égi jelenségekről, űrjárművekről sok–sok információval kiegészítve.

 

Felhős volt az égbolt

 

A folytatásban Szoboszlai Endre (aki a debreceni huszárcsapat tagjaként is közismert) beszélt a csillagászat ősi tudományáról, a fényszennyezés fogalmáról, a Jézus születéséhez kapcsolódói csillagászati megfigyelésekről, Kopernikusz megállapításairól, stb. Egy Baader iskolaplanetáriummal bemutatta a bolygók mozgását, a hold– és napfogyatkozást, sajnos az égbolt kivetítése nem sikerülhetett jól a helyiség adottságai okán. Még a vonatkozó kérdéseket megelőzve Szoboszlai Endre kijelentette: semmilyen megfigyelés – márpedig ők elég sokat végeznek – nem támasztja alá a földön kívüli élet létét. Az előadás közben a manzárd ablakaiból azt láthattuk, hogy bár a Hold pillanatokra előbukkant a felhők közül, az égbolt borult maradt, így sajnos nem kerülhetett sor a tervezett távcsöves gyakorlati bemutatóra.