Közös öszefogással a minőségi képzésért

Nagyvárad – Szerdán sajtótájékoztatót tartott a Nagyváradi Egyetemen több kar diákszervezete, ahol elmondták, hogy bejegyzés alatt áll a Bíróságon a Student Pro elnevezésű föderáció, mely nagy tervekkel indul.

A Nagyváradi Egyetemen szinte minden karnak megvan a maga különálló diákszervezete. A sajtótájékoztatón vagy négy volt jelen, de részt vett Cornel Antal rektor, Lucia Varga a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, Mina Giurea a kereskedelmi és Iparkamara gazdasági igazgatója és Ioan Lucian, a Bihar Megyei Vállalkozók szövetségének elnöke is. Cornel Antal rektor bejelentette, hogy a Nagyváradi Egyetemen létező sok  diákszervezet úgy döntött, hogy egyetlen erős föderációba törmörülnek, s ezt hétfőn az Egyetem Szenátusa is jóváhagyta. Neki ugyan könyebb lenne a dolga, ha megosztottak lennének, mégis örül neki, hogy egységes szervezetbe tömörülnek, mert így erősebbek, többet tudnak tenni. Máris van egy dicséretes kezdeményezés, mondta.

Amint a későbbiekben kitűnt a kezdeményesés tulajdonképpen Lucia Varga államtitkártól származik, aki elmondta, hogy partnerséget létesítettek a Vállalkozók Szövetségével, Bihar megyei cégekkel. Ez abban áll, hogy az egyetemisták már a második évtől különböző cégeknél gyakornokoskodnak. Ezáltal az elméleti tudás mellett gyakorlati tudásra is szert tesznek. A vállalkozók ösztöndíjjal támogatják a jó eredményeket elért egyetemisták külföldi tanulmányát, s a támogatás összegét leszámolhatják az adóalapukból. Ugyancsak az ösztöndíjalapba megy az a pénz is, amit az újonan létrehozot diákszövetség által szervezett, e hónap 29-én a Continental szállóban 19 órától kezdődő jótékonysági bálon fog befolyni. A bálra nem csak vállalkozók, de politikusok is hivatalosak. Az ösztöndíjak odaitéléséről egy bizottság fog dönteni.

Ioan Lucian a Vállalkozók Szövetségének elnöke szerint a vállakozóktól kapott támogatást nem adománynak kell tekinteni, hanem árúcserének: ők támogatják a képzést, az egyetemtől pedig jó szakembereket kapnak. A humán erőforrásba való befektetés a jövőbe való befektetést jelenti, az Egyetem sikere a vállakozók és megye sikere is. A cégeknek szükségük van “vérfrissítésre”, mondta.