Következik a belső felújítás

Felállványozták a váradi színház nézőterét, rövidesen hozzákezdenek a restauráláshoz is. Lucian Silaghi főigazgató szerint április 8–szeptember 1. között dolgoznak majd ott.

A színház nézőterének felújításához még nem kezdtek hozzá, csak az állványozással végeztek. Lucian Silaghi főigazgató tudósítása szerint április 8-án egy újabb találkozót tartanak, amelyen rajta kívül részt vesz a felújítási tervet készítő Pafka Ernő építész a szatmárnémeti fővállalkozó cég, az Euras igazgatója Mircea Letiu, illetve egy tanácsadó menedzser Dan Lacatus. Dönteniük kell arról, hogy a beérkezett öt-hat ajánlat közül melyiket válasszák. Ugyanis a fővállalkozó a 19 milliárd régi lej értékű kivitelezési munkálatok keretében, többek között a nézőtér restaurálását, az aranyozás megújítását alvállalkozásba adja. A főigazgató szerint a restaurálással szeptember 1-ig végeznek. Ezt követően kerülnek vissza a széksorok is.

Egyéb munkák

A színészöltözők felújítása 70 százalékban készült el. Következik a padlózat letétele, majd egy hónap múlva a bútorzat, az ajtók beszerelése. Lucian Silaghi elmondta, hogy egy ilyen komplex munkálatnál mindig várható valamilyen apró változtatás, de igyekeznek, hogy mindez ne érintse az átadást. „Reméljük, hogy az esztétikai élmény mellett, funkcionális is lesz majd a felújított színház.” – fogalmazott a főigazgató.

Arra a kérdése, hogy miért kellett ezeket a nem oda illő kandelábereket felszerelni a színház külső falára, a főigazgató azt válaszolta, hogy szerinte is kezdetlegesek, nem valók egy ilyen értékes műemlékre. A színház többet érdemelne. Lucian Silaghi azt mondta, hogy már beszélt a színház díszkivilágítását készítő cég vezetőjével, hogy megfelelőbbekkel cserélje ki őket. A színészbejáró mellett szerencsésen megmaradt még a gázvilágítás korából egy kandeláber, miért nem helyezik vissza azt? – kérdeztük az igazgatótól. Megígérte, hogy modelként használják, és hasonlókat szerelnek majd a színház falára, és kicserélik a mostaniakat, még akkor is ha ez külön kiadást jelent majd.