Köszönet és elismerés a Szent Imre-emléktúráért

Köszönet és elismerés a Szent Imre-emléktúráért

Bihar megye – Szili Katalin, a magyar országgyűlés elnöke Nagyváradi programjai után tegnap délelőtt Szalárd községbe látogatott. A Hegyközszentimrén tartott koszorúzás után a község kultúrházába várták.

Szalárd község kultúrházában megjelent valamennyi település képviselője, amely szerepelt 2007-ben a Szent Imre herceg tiszteletére szervezett milleniumi lovastúrán. Ennek a túrának a kiértékelésére került sor, illetve Szili Katalin emléklapot és emlékérmet adott át mindenkinek, aki résztvevőként vagy szervezőként szerepet vállalt a túra kivitelezésében.

Vendégek, meghívottak

A magyar és a székely himnusz eléneklése után, Csontos János, a magyarországi parlament képviselője, mint a túra ötletgazdája és főszervezője mondott köszöntő szavakat. A parlament elnöke mellett üdvözölte Magyarország bukaresti nagykövetét, Terényi Jánost, és Cseh Áron kolozsvári főkonzult, Lakatos Péter RMDSZ-es képviselőt, Nagy Miklós házigazda polgármestert, továbbá Csíkszentimre, Szentegyháza, Kápolnásfalu, Zetelaka, Farkaslaka, Korond, Szováta, Sóvárad, Nyárádszentimre, Marossárpatak, Mezőpanit, Mezősámson, Tordaszentlászló, Kolozs, Kalotaszentkirály, Kraszna, Szilágynagyfalu, Bályok, Tóti, Micske és Szentjobb képviselőit, valamint a túrán részt vett hagyományőrző csoportokat Magyarországról, Székelyföldről és a Partiumból. Csontos János visszaidézte a hetekig, hónapokig tartott túra emlékeztes eseményeit, majd megköszönte a részvételt mindenkinek.

Csengessenek, jövünk

Az MSZP képviselőjének viszont Szili Katalin köszönte meg a túra ötletét, a belefektetett munkát, azt, hogy az esemény az egy nemzethez tartozás kifejezésévé vált, azé a lelki összetartozásé, melyet nem papirok igazolnak.

–Ennek a Milleniumi Emléktúrának lelke volt, melyet politikai meggyőződéseken felülemelkedve sikerült lebonyolítani, és a hasonló sikerekből, teljesítményekből áll össze történelmünk, fogalmazott a házelnök. Nagy Miklós polgármester és Borzási Gyula tiszteletes köszöntő szavai után egy vers, majd Szent Istvánnak Szent Imre herceghez írt intelemit adták elő helyi iskolások, utána a fentebb nevezett települések és csoportok, egyesületek képviselői „huszáros sorrendben” vették át az okleveleket, emlékérmeket. Zatykó István, Szentjobb polgármestere egy patinás csengőt adott át Szili Katalinnak, utalva házelnöki teendőinek egyikére, ezután viszont egy másik csengő cserélt gazdát. Utóbbit már Szili Katalin adta át Nagy Miklós szalárdi polgármesternek, azzal a megjegyzéssel, hogy „ha szükségük van ránk, csengessenek, s mi jövünk”. Az ünnepség közös ebéddel zárult.

 

Rencz Csaba