„Köszönöm, hogy megmentették a lányom életét”

„Köszönöm, hogy megmentették a lányom életét”
Bihar megye – Az érmihályfalvi Cercel Irén három perce „halott” volt, amikor a Megyei Kórház sürgősségi osztályára értek vele. Életének megmentéséért ezúton mond köszönetet a család.

Manapság sokat hallunk olyan esetekről, amikor a hozzátartozók orvosi műhibákkal, vagy éppen gondatlansággal indokolják szeretteik halálát. Az alábbiakban egy olyan esetet mutatunk be, amikor a lelkiismeretes, gyors beavatkozás életet mentett. Az érmihályfalvai Bara Irén kereste meg szerkesztőségünket azért, hogy – ahogyan ő fogalmazott – ez úton is köszönetet mondjon mindazoknak, akik megmenetették a lánya életét.
 
Élet és halál mezsgyéjén
 
Bara Irén lánya, Cercel Irén szívritmusszabályozóval (pacemaker) él. Rosszul érezte magát, ezért orvoshoz fordult, aki a nagyváradi Megyei Kórházba szándékozott beutalni. A helyzet azonban rohamosan rosszabbodott, azonnal indulni kellett. Sebtében nem találtak más megoldást, az Egészségügyi Központ közelében lakó egyik ismerősükhöz fordultak, Máté Sándorhoz, aki készségesen és nyomban indult is velük kocsijával a megyeszékhelyre. Az anya visszaemlékezése szerint lánya egész úton csendben feküdt az ülésen, és már csak pár száz méter volt a kórházig, amikor hirtelen felült, nagyot sóhajtott, majd ismét elterült. Mint későb kiderült, ez kritikus pillanat volt, mert attól kezdve a kórházbani újraélesztéséig – ismét az anyát idézzük – „a lányom halott volt”. A sürgősségi osztályon minden olyan gyorsan zajlott, mint a „kórházas filmeken”, mondta Bara Irén: lányát sikeresen újraélesztették, és olyan állapotba került, hogy tovább lehetett szállítani Kolozsvárra, ahol megműtötték. Mindez szeptember 28-án zajlott, és a beteg rövidesen már haza is térhetett.
 
Ismerősök és névtelenek
 
Bara Irén ezúton mond köszönetet Máté Sándornakönzetlen és a szó szoros értelmében életmentően gyors segítségéért, továbbá a Megyei Kórház sürgősségi osztályán azon a napon szolgálatot teljesítő személyzetnek, akik „szót sem ejtettek a pénzről, csak tették lekiismeretesen a dolgukat”. Sajnos nem tudjuk kik ők, mert az anya kétségbeejtő helyzetében nem tájékozódott erről. Azt viszont tudjuk, hogy munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy Kolozsváron dr.Roşianu Horiasikeres műtétet végezhetett, visszaadva egy fiúnak édesanyját.