Körtvélyesen is „angolul telik” a vakáció

Körtvélyesen is „angolul telik” a vakáció

Bihar megye – A gyerekek három csoportban, és egyben a felnőttek is angolul tanulnak Érkörtvélyesen, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Learning Enterprises közös programjának keretében.

Az iskola bejáratánál még ott a hirdetmény, mely tudtul adta, hogy idén már Érkörtvélyes is csatlakozott azon települések sorába, melyekben háromhetes angolnyelv tanfolyam indul a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Learning Enterprises közös projektjének keretében. A felhívás értő fülekre talált, erre bizonyíték, hogy már a folyosón hallani az egyik tanteremből kiszűrődő zsivalyt. Körtvélyes első alkalommal vesz részt a programban, tudtuk  meg Vincze Márta igazgatónőtől, kinek családja a vendéglátást is vállalta, s aki kolegáitól hallott a lehetőségről, melyet meg is ragadtak.

Gyerekek és felnőttek is

Az érdeklődés nagynak mondható, hiszen akár esik az eső, akár tűző napsütés van, naponta legalább 50 gyerek vesz részt a foglalkozásokon, három csoportban: ovisok (köztük 2,5 – 3 évesek is), I – IV és V – VIII osztályosok. Sőt, délutánonként mintegy tucatnyi felnőtt is érdeklődik az angol nyelv iránt (még a községhez tartozó Érvasadról is jönnek), melyet rendkívül játékos, talán még szórakoztatónak is mondható módon tolmácsol nekik Blaine Huss. A New York-ból érkezett orvostanhallgató korábban Síterben is tanított, több generációval korábbi ősei „valahonnan Kelet-Európából” vándoroltak ki Amerikába, kicsit ez is motiválta az idejövetelre.

Mindenképp megértik egymást

És ahogy ez már lenni szokott, a „tanár” és a „tanítványok” között a kommunikáció minden formája életre kel szükség esetén: mutogatnak, mosolyognak, minden ismert (és ismeretlen) nyelv szavait bevetik, hogy megértessék magukat, s ebből néha komikus helyzetek alakulnak ki, de mindez együtt adja a közösen eltőltendő 3 hét báját. Egy „pillanatkép” pedig bizonyítékul arra, hogy a gyerekek szívesen részesei a vakációs programnak: ottjártunkkor éppen vége volt a középső csoportosok foglalkozásának, de páran azon egyezkedtek, hogy maradhassanak a nagyobbakkal is…

Rencz Csaba