Környezetvédelmi nevelés

Környezetvédelmi nevelés
A szatmárnémeti Rodnei utca 64. szám alatt működő dr. Vasile Lucaciu I.–VIII. osztályos iskola is — sok más tanintézményhez hasonlóan — csatlakozott az egész országot átfogó öko–iskola programhoz. Munkájuk elismeréseként október 27–én zöld zászlót vehettek át az iskola képviselői.

A szatmárnémeti Rodnei utca 64. szám alatt működő dr. Vasile Lucaciu I.–VIII. osztályos iskola is — sok más tanintézményhez hasonlóan — csatlakozott az egész országot átfogó öko–iskola programhoz. Az általános iskola igazgatónőjétől, Hudák Ildikótól megtudtuk, hogy önként jelentkeztek az egész országot átfogó programra, és a befektetett munka és idő megtérült. A környezetvédelmi nevelés célja az, hogy a gyermekek és rajtuk keresztül sok más ember is megtanulja újrahasznosítani, megbecsülni a természetes erőforrásokat. Munkájuk eredményeként október 27–én zöld zászlót vehettek át Bukarestben — tudtuk meg a projekt koordinátorától, Ölyüs Gabriellától.

 

Csapatmunka

Bár az iskola igazgatója az, aki láttamozza a különböző programokban, projektekben való részvételt, szükség van egy öszzeszokott, tettrekész csapatra, kiknek tagjai tájékozódnak és kihasználják az új lehetőségeket. Az iskola pedagógusai, munkatársai támogatása és hozzáértése nélkül kevesebb jó terv vagy pályázat valósulna meg, itt ebben az általános iskolában is — hangsúlyozta Hudák Ildikó igazgató. Ennek a kitartó munkának az eredménye, az a zöld zászló, melyet az iskola képviselői az elmúlt hét végén, október 27–én szombaton vehettek át Bukarestben.

 

A mindennapok

A tanulók nap–mint nap gyűjtik a papírt, pillepalackot. Gyakran a szülők és nagyszülők is besegítenek a gyűjtésben vagy szállításban. Két év, a környezetvédelem terén kifejtett tevékenység után lehet megkapni a zöld zászlót. A Rodnei utcai iskolában három tagú bizottság értékelte ki az elmúlt két év munkáját: a romániai koordinátor intézmény (Fee) képviselője aki Bukarestből érkezett, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség képviselője és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség képviselője. Kérdéseket intéztek úgy progranban résztvevő pedagógusokhoz, mint az iskola tanulóihoz. Az iskola vezetőségét később, írásban értesítették arról, hogy megnyerték–e vagy sem a zöld–zászlót. A dr. Vasile Lucaciu I.–VIII. osztályos iskolának sikerült.

 

Karikás Enikő