Köpködés nem lesz az EP-ben

Köpködés nem lesz az EP-ben
Nagyvárad – “Nem fogunk köpködni egymásra” – jósolta Petru Filip EP-képviselő a Demokrata Pártnak és az RMDSZ-nek az európai néppárti frakcióban való együttműködésére vonatkozólag.

Petru Filip, Nagyvárad polgármestere, újdonsült európai parlamenti képviselő keddi sajtótájékoztatóján eémondta, hogy elégedett volt a Demokrata Párt (PD) megyei kampánytevékenységével. “Házról házra jártunk az egész megyében, a magyar többségű településekre is elmentünk.” mondta. Bihar megyében a PD 30,18 százalékot, Nagyváradon pedig 35,62 százalékot kapott és első helyen végzett, jelentette be a part Bihar megyei elnöke.

Ki jön a helyébe?

A nagyváradi polgármesteri szék várományosával kapcsolatban Filip kifejtette: “mivel 2004-ben a Demokrata Párt nyerte meg a választásokat, ezért természetesnek találom, ha a mi emberünk foglalja el a polgármesteri széket.” Filip hozzátette, hogy az egyeztetéseket nem kezdték még el a többi párttal, noha a sajtóból tudja, hogy az RMDSZ is igényt tart a fõpolgármesteri tisztségre. Filip leszögezte: azt az embert indítja a Demokrata Párt a következő polgármesterválasztáson, aki a legnagyobb esélyesnek fog számítani, függetlenül attól, hogy szimpatikus-e az adott jelölt az állandó bizottság tagjai számára, vagy sem.

Nem köpködnek

Filip elárulta, hogy az Európai Parlamentben a regionális fejlesztési bizottságban szeretne tevékenykedni, és ennek kapcsán elmondta, hogy sem ő, sem a DP nem támogatja az RMDSZ-nek a romániai régióátalakításról szóló tervezetét, ha az etnikai és egyéb szubjektív szempontokon alapul. Arra a kérdésünkre, hogy hogyan fog együttműködni ő és pártja az RMDSZ-szel és Tőkés Lászlóval az Európai Néppárt frakciójában – lévén, hogy a DP is ennek a frakciónak a tagja – Filip azt mondta: “nem fogunk köpködni egymásra” majd hozzátette, hogy a frakció nem kötelezi a nemzeti pártokat arra, hogy a felmerült politikai kérdésekben egységesen szavazzanak.

 

Pap István