ERDON Országos hírek

2008.05.27. 12:55

Tilos iskolákban fast-food típusú élemiszert árulni

<p>Az államfő hétfőn aláírta az egészséges táplálkozás törvényét, mely szerint az állami és magániskolákban tilos bizonyos élelmiszereket árúsítani.</p>

A Traian Basescu államfő aláírásával a Hivatalos Közlönyben közzétehető és ezáltal hatályba lépő törvényt több párt terjesztette elő, és a döntő szavazáson, a Képviselőházban május 13-án 183 szavazatot kappott, senki nem szavazott ellene, csupán hárman tartózkodtak. A törvény előírásának megfelelően az Egészségügyi Minisztérium táplálkozási szakemberekkel közzösen összállít egy listát azokról az élemiszerekről, melyek nem ajánlottak az óvódásoknak és iskolásoknak. Ezt a listát megküldik a  tanfelügyelőségeknek, majd közlik a tiltott élemiszereket az egyes iskolákkal is. A listán szereplő tiltott, vagy nem ajálott élemiszerek, azok, melyek sok zsírt, cukrot, sót, adalékanyagot tartalmaznak, ezért károsak az egészségre.

Az iskolai étkezdékben felszolgált ételekhez szükséges lessz a Tanügyminisztérium által kinevezett táplálkozási szakember jóváhagyása. A fast- food tipúsú élelmiszerek árúsítása az iskolai büfékben az iskolások elhízázához, cukorbetegségéhez, szív-érrendszeri megbetegedéséhez vezet a képviselők szerint. Paveliu Sorin PDL-s képviselő azt mondta, hogyu a 100 grammonként 3 grammnál több zsiradékot tartalmazó élelmiszerek károsak az egészségre. Javasolta, hogy a fast-food tipúsú élemiszereknek még a reklámját is tiltsák be az iskolákban és tegyék kötelezővé azok káros voltának feltüntetését, mint a cigaretták esetében. Varujan Vosganian szerint nem a szabad kereskedelem korlátozásáról, hanem a fiatalok elhízázásának megelőzőséről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!