Könyvbemutató Köröstarjánban

Könyvbemutató Köröstarjánban

Bihra megye – Bensőséges könyvbemutató helyszíne volt vasárnap kora este a köröstarjáni római katolikus gyülekezeti ház: a faluban 31 évig tanítóskodott Serdült Sándor kötete jelent meg, de nem csak a könyvről volt szó.

Minden ülőhely foglalt volt, sőt, sokan álltak is a teremben, de két és fél óra alatt senki nem hagyta el a helyszínt, mintegy bizonyítékául annak, hogy Serdült Sándor tanító bácsi még 86 évesen (+103 naposan, ahogyan ő hozzátette) is lekötötte az „osztály” figyelmét.

Fájdalmasan, humorosan

Az elhunyt tanítók és tanítványoknak szentelt egy perces néma emlékezéssel kezdődött az esemény, majd Serdült Sándor jókedvűen, néha-néha meghatódva emlékezett vissza arra a 31 esztendőre, amit tanítóként éppen az összejövetel otthonául szolgáló épületben töltött, illetve az 1981-es nyugdíjazása óta eltelt évekre. A hosszú élet- és pedagógusi pálya alatt sok minden történt, s ezek a történéseket két és fél évtizede kezdte meg papírra vetni. Előbb nem is gondolt ezek megjelentetésére, de sokak biztatására ráadta a fejét. Előbb egy nagyváradi kiadónál próbálkozott, sikertelenül, majd a sors a marosvásárhelyi Lyra Kiadót vezette útjába, mellyel megtalálták a közös hangot. A témákat tekintve magánéleti, illetve az iskola és a falu mindennapjait megörökítő történeteket olvashatunk a majd’ két és félszáz oldalas kötetben, melyek között egyaránt van tragikus és fájdalmas, de humoros hangvételű is.

Tanítók, tanítványok

De a könyvbemutató alkalmával nem csak az író-pedagógust volt alkalmunk megismerni, de azt a tanítót is, aki nótát írt, összegyűjtött 4.600 viccet, festet, rajzolt, megtanult szájharmónikázni, aki 77 éve őrzi első ABC-s könyvét, és rózsát hozott egy 50 éve gondozott virágtőről. Sokak szemébe könny szökött, amikor a mai utódai, Juhász Noémi és Kiss Mária Márta tanítónők, illetve Majoros Gergő kisdiák köszöntötték a tanítóbácsit, akivel sok egykori tanítvány énekelte együtt, hogy: „Hervad az a rózsa, kinek töve nincsen…” Németh László tisztelendő köszönte meg a „nemzet napszámosának” a sok-sok éves áldozatos munkát, Rezik László alpolgármester (volt diákja) pedig azt, hogy sok rendes embert nevelt a közösségnek. A könyvbemutató dedikálással zárult.

Rencz Csaba