Könybemutató a Barokk Palotában

Könybemutató a Barokk Palotában
Nagyvárad – Csütörtök délután a Barokk Palota Széchenyi termében mutatták be dr. Bárányi Ferenc orvos-írónak, a romániai Máltai Segélyszolgálat országos alelnökének legújabb, a Boldogság délibábja című kötetét.

A romániai Máltai Segélyszolgálat nagyváradi csoportja által szervezett rendezvényen zsúfolásig megtelt a római-katolikus püspöki palota Széchenyi terme. Az egybegyülteket dr. Földes Béla elnök üdvözölte, köszönetet mondva Tempfli József megyés püspöknek és Fodor József vikáriusnak, amiért lehetővé tették, hogy “ilyen patináns környezet” szolgáljon a könyvbemutató helyszínéül. Méltatásában “karizmatikus embernek” nevezte dr. BárányiFerencet, olyan személyiségnek, aki ha valakivel találkozik, az illető biztosan emlékezni fog rá. Szerinte az orvos-író valahogy mindig ott volt, ahol az események történtek: 1956-ban a marosvásárhelyi egyetemen, 1989-ben Temesváron, a kilencvenes években pedig a bukaresti politikai életben. Megitélésében egészségügyi miniszterként a leghosszabb távra ható és a legáltalánosabb szociális jellegű törvényeket dolgozta ki, a Román Irószövetség tagjaként pedig profi szinten műveli ezt a szakmát, művészeti ágat is. Dr. Földes Béla meglátása szerint a Boldogság délibábja  című önéletrajzi ihletéső orvosregény több szempontból is hiánypótló: egy olyan társadalmi időszakról nyújt korrajzot, melynek a részletes elemzése eddig még nem valósult meg, olyan eseményeket elevenít fel, amelyekről hajlamosak vagyunk elfeledkezni és ugyanakkor az őt megillető pozicióba helyezi, vagyis lámpavivőként mutatja be az orvos-értelmiség figuráját.

Trilógia második része

Hozzászólásában Dr. Bárányi Ferenc annak a véleményének adott hangot, hogy a prózaírók akarva-akaratlanul önéletrajzi adatokat csempésznek be a műveikbe, azonban az olvasóknak nem az ezekre utaló elemeket kell keressék a regényekben, hanem azt, hogy a szerzők mit akarnak üzenni. A most megjelent kötet az először 1974-ben kiadott Égbenyúló kockakövek  című könyv folytatása, s azt mutatja be, hogy két fiatal pályakezdő orvos miként boldogul egy moldovai, illetve egy szerb-román határközeli településen. A mű egyébként az első tíz hely egyikén végzett egy aradi kulturális folyóirat által meghirdetett regényíró pályázaton, s egy trilógia második részét képezi. A most készülő harmadik kötetben egyebek mellett az orvosi körökben tapasztalható korrupcióról, Isten és ember viszonyáról lesz szó.

A könyvbemutatón közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész, a Máltai Segélyszolgálat tagja, aki Bihari Sándor Elégiáját, Carlos de Almeida Miniaturájának két darabját és Bartók Béla Este a székelyeknél című szerzeményét szólaltatta meg.

Ciucur L. Antonius