Költségvetéselemzés

Költségvetéselemzés
Nagyvárad 2008. évi költségvetés-tervezetéről tartottak megbeszélést Biró Rozália, a város alpolgármesterének kezdeményezésére.

A tegnap délután a Bihar megyei RMDSZ székhelyén lezajlott megbeszélésen helyi vállalkozók is jelen voltak, de a párbeszéd lényegében Biró Rozália alpolgármesterasszony, Huszár István helyi tanácsos, illetve a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége (BMVSZ) vezetői között folyt. Biró Rozália ismertette a város elfogadásra váró, 2008. évi költségvetésének prioritásait: ezek között említette a gazdasági fejlődés ütemének növelését, az oktatásban már elindított, illetve új programok finanszírozását és a tömegközlekedés fejlesztését. Elvi szinten Ioan Lucian a BMVSZ elnöke elmondta, hogy a szövetség érdekelt abban, hogy a városnak gazdag költségvetése legyen, ha ezt nem úgy valósítja meg, hogy túlzott anyagi terheket ró a vállalkozókra. Az elnök állítása szerint a vállalkozók szempontjából Nagyvárad az ország legdrágább városa.

Konkrétan

Dan Octavian a BMVSZ vezérigazgatója a költségvetéstervezet bevételi és kiadási oldalát elemezve fogalmazta meg kérdéseit, aggályait. Például kétségbe vonta azt, hogy valóban megvalósulnak a város által tervezett telekeleladások. Biró Rozália ennek kapcsán biztosította őt arról, hogy a telekeladások nagy valószínűséggel meg fognak valósulni. A tervezet kiadási oldalára áttérve Octavian szóvá tette azt, hogy nagyon megemelkedik ebben az évben a polgármesteri hivatal egyes alosztályainak személyzeti költségvetése, néven nevezve a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalát (ASCO), illetve az Ingatlankezelő Osztályt. Biró Rozália erre reagálva elmondta, hogy ajánlatos lenne, ha a helyi adminisztráció egyes szolgáltatásokat átruházása a helyi hatóságtól független szolgáltatókra. A megbeszélés folyamán Biró Rozália a magán- és a közszféra partnerségi együttműködését javasolta konkrét célkitűzések megvalósítására és működtetésére, amellyel elkerülhető lehet az a jelenleg tapasztalható jelenség, hogy a város egy telek eladása után, az ott megvalósuló beruházásokból származó bevételektől elesik.

Mi lesz a Bihar FC-vel?

Ioan Lucian felkérte az RMDSZ-t arra, hogy támogassa a BMVSZ-t abban, hogy szerepet vállalhasson a Bihar FC működtetésében. “Nem megvásárlási, hanem együttműködési ajánlatot teszek a Bihar FC tekintetében” – fogalmazott Lucian. Elképzelése szerint az önkormányzatnak csak a klub ingó és ingatlanvagyonára kellen költenie, míg a magánszféra átvehetné a csapat menedzselését és finanszírozását. Biró Rozália elmondta, hogy a helyi tanács asztalán van már az az elvi beleegyezés, mely a Bihar FC magánszektor általi finanszírozásáról szól.