Költségvetés: szinte mindenki egyetértett

Nagyvárad – Mihai Bar kivételével mindenki egyetértett az idei költségvetési tervezettel a Bihar Megyei Tanács mai, alig félórás ülésén. A többi napirendi pontot egyhangúlag megszavazták a tanácsosok.

Egy új tanácsos beiktatásával kezdődött a Megyei Tanács ülése: Dulău Iosif Ştefan lemondása nyomán Dume Dorel Marcel került tanácsosi pozícióba a PD-L színeiben.  A kötségvetési tervezet szavazásra bocsátása előtt Mihai Bar szólalt fel. A PSD-párti tanácsos olcsó cirkuszról tett említést, s arról, hogy kínosnak érzi mind saját szerepét, mind magát a momentumot. Úgy tűnt, hogy főleg Kiss Sándor megyei tanácsi alelnök, illetve az RMDSZ-es tanácsosok ellen volt felindulva. Szerinte nem volt elegendő idő a költségvetés áttanulmányozására, s egy tavalyi példát említett, amikor állítólag a református és katolikus egyháznak az ortodox egyházzal körülbelül megegyező összeget kapott a megyétől. „Értesüléseim szerint a lakosság struktúrája nem ez” – hangoztatta.

Felszólalását követően Radu Ţîrle megyei tanácselnök szavazásra bocsátotta a költségvetést. Bar kivételével mindenki igennel szavazott, a PSD többi tagját is beleértve. Egyhangúlag megszavazták a tanácsosok azt is, hogy felhasználják a forgóalapot, s döntöttek az értéknövekedési adó, valamint a jövedelemadó visszaosztásából származó bevételekről is. A megyei tanács szerkezeti felépítését is megszavazták a tanácsosok. Ezzel kapcsolatban a legfőbb változás, hogy három igazgatóság egybeolvad, ebből megalakul a Fejlesztési és Pályázati szolgálat, melynek három alosztálya van.