Költészetről és politikáról

Költészetről és politikáról
Nagyvárad – Péntek délután a Festum Varadinum keretében Költészet és politika címmel Lakatos Péter parlamenti képviselő beszélgetett Markó Béla miniszterelnök-helyettessel a városháza dísztermében.

A nagyváradi városháza dísztermében zajlott kötetlen beszélgetést a Partium Alapítvány és a Varadinum Kulturális Alapítvány szervezte. Lakatos Péter parlamenti képviselő először a költészetéről faggatta Markó Béla miniszterelnök-helyettest, aki elmondta: a szonett a kedvenc versformája, amelyet kötöttsége miatt szeret, megitélésében egyfajta életmintát ad. Ugyanis általában az ember is beleszületik egy adott korba, közösségbe és helyzetbe. Ritkán alakítjuk mi ezeket az eleve megadott körülményeket, csupán tudomásul vesszük őket, esetleg megpróbálunk változtatni rajtuk, többek közt erről szól a politika is. „Az élet nagy kihívása, hogy a mások által teremtett körülmények közt hogyan tudunk szabadok maradni, önmagunk lenni”, közölte. Közéleti témákra áttérve a kormányfő-helyettes kijelentette: egyetért azzal, hogy azoknak a szekus dossziéját, akik valamilyen választás következtében kerültek különböző tisztségekbe, és a mi életünket is befolyásoló döntéseket hoznak, világítsák át, azonban szerinte ezt a kört nem lenne szabad a végtelenségig bővíteni, botránykeltésre vagy zsarolásra használni, mert akkor visszatérnének azok az idők, amikor a társadalom egyik fele megfigyelte a másikat.

Kormányzati szerepvállalás

A sokat vitatott kormányzati szerepvállalással kapcsolatban Markó Béla arra emlékeztette az egybegyűlteket: 1996-ban merült fel először és vált valóssággá az, hogy az RMDSZ is részt vegyen az ország irányításában, mivel ezt megelőzően a magyar közösség úgy vélekedett, hogy egy ilyen lépéssel nem kellene hitelesíteni a jogfosztásunkat. Azóta is folyik a vita arról, hogy egy olyan szervezet, mint az RMDSZ, mely nem ideológiai, hanem etnikai alapon jött létre, kormányon kell legyen vagy sem. A Szövetség volt elnöke szerint nem lenne tanácsos azt az elméletet követni, hogy egy kisebbségi képviseletnek mindig kormányon kell lennie (mint például a finnországi Svéd Néppárt esete), mert ez taktikai és stratégiai szempontból sem lenne hasznos. Megjegyezte ugyanakkor: „az RMDSZ sokkal rugalmasabb szervezet, mint egy doktriner pártalakulat”, ezért meglátásában ideológiáktól független politikát kell folytatni. Arra hívta fel a figyelmet: a mostani koalíció számos olyan reformintézkedést hozott, melyek a magyarok számára is fontosak, ilyen például az oktatási törvény vagy a kórházak decentralizációja.

RMDSZ és FIDESZ

A magyarországi kormánypárt és az RMDSZ viszonyáról Markó Béla úgy vélekedett: sokan helytelenül úgy értelmezték, hogy azért nem felhőtlen a kapcsolat, mert ő és Orbán Viktor nem kedvelik egymást, pedig sokkal bonyolultabb a dolog annál, hogy két személy közötti konfliktusra lehetne leegyszerűsíteni. „Ez a kérdés egyszerre drámai és szomorú. Tény, hogy a FIDESZ folyamatosan gondolkodik arról, hogy miként lehetne előbbre vinni a határon túli magyarok ügyét. Mi viszont nem tudjuk elfogadni azt az elvet, hogy megmondják nekünk, mit kell tennünk. A mi dolgainkban nekünk kell dönteni és eljutni a megoldásig, mert erre itélt minket a történelem. A támogatást és a segítséget elfogadjuk, de úgy, hogy közben partnerként kezelnek bennünket, mert nem tudjuk alárendelni magunkat egyetlen politikai pártnak sem”, fogalmazott az RMDSZ volt vezetője. Hozzátette: az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozása sem a helyzet jobbítását célzó „romantikus kisérlet”, hanem arra hívatott, hogy legyen egy olyan párt, melyet magyarországi távvezérléssel lehet irányítani.

De ki élte túl?

A körülbelül másfél órás rendezvényen Markó Béla beszélt még arról: hogyan lehet úgy politizálni, hogy közben az illető személy a családjától se szakadjon el túlságosan, mi a véleménye Traian Băsescuállamelnökről, a közigazgatási áteszervezésről, az alkotmánymódosításról és a kisebbségi törvénytervezet elfogadásáról, illetve hogyan érintették őt az RMDSZ Bihar megyei szervezetének egy adott időszakban megfogalmazott kritikái. A miniszterelnök-helyettes költeményeiből Meleg Vilmos színművész olvasott fel- legutoljára a De ki élte túl? című verset-, végül pedig Biró Rozália, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyarságtudományi füzetek eddig megjelent számait ajándékozta a meghívottnak.

Ciucur Losonczi Antonius