Költészetnapi képek, rímek, dallamok

Költészetnapi képek, rímek, dallamok
Bihar megye – A költészet napja alkalmából, annak előestéjén (délutánján), a nagyváradi Tibor Ernő Galéria (TEG) művészeinek alkotásaiból nyílt kiállítás Érmihályfalván. A tárlat csak az esemény idején volt megtekinthető.

A Futrinka Játszóház Padlás Galériájában  vasárnap délután Kovács Zoltán  polgármester egy Márai-verssel köszöntötte a vendégeket, majd id.Szilágyi Ferenc – aki maga is tagja a TEG-nek – József Attila Kertész leszek című versének első soraival kezdte a Képzőművészet és irodalom című kiállítás méltatását. A költő szavai máig érvényes társadalmi mondanivalót hordoznak, hiszen „fát ültetni” mindenkinek kötelessége – ezt teszik a művészek is, amikor létrehoznak, és átadnak valamit az utódoknak, mondta. A TEG alkotóinak sokszínűségét a közös kiindulási pont, az irodalom köti össze, mintegy bemutatva, hogyan lehetnek a különböző művészeti ágak egymás ihletői – esetünkben a „józsefattilai” ültetett fák és beojtott virágok maguk az alkotások, hangzott el.

Irodalom, mint múzsa

A továbbiakban Gavrucza Tibor  székelyhídi lelkész mutatta be TEG-tag alkotótársait, illetve Csathó Töhötöm  ötletgazda beszélt az irodalmat „múzsául” választó tárlat létrejöttéről. Arról Egei György  gondoskodott, hogy az alkotás gyakorlatban is jelen legyen: időközben rajzot készített a Mester és a Forráskút utca közeli találkozásánál lévő, jellegzetes házról. A művészetek találkozásának jegyében a gitárjával érkezett Trifán László  énekelt, a helyi GGG Irodalmi Stúdió  pedig rövid verses-zenés műsort adott elő. A tárlat csak az esemény idején volt megtekinthető.