Költözött a piac, elhasalt a víztorony

Költözött a piac, elhasalt a víztorony
Bihar megye – A mögöttünk lévő héten az érmihályfalvi élelmiszerpiacon és a városi parkban is változások történtek. Utóbbi mindenképpen a fejlődés irányába mutat, előbbi esetében már nem vagyunk ebben biztosak…

Némileg átalakult piac várta csütörtök hajnalban az árusokat, illetve napközben a vásárólat Érmihályfalván. Mint arról már korábban beszámoltunk, az élelmiszerpiac területének egy része a rajta lévő épülettel egy magánszemély tulajdonába került. Az önkormányzat és az illető nem tudott mindkét fél számára elfogadható álláspontra jutni a terület eladásáról/megvételéről, vagy bérletéről, így az elöljáróság a „szomszéd” telkéről elköltöztette az asztalokat, az azok feletti tetőt tartó rudakat.

Bontanak a parkban

A vásári napon még az aszfaltban éktelenkedő gödröket hamarosan eltüntetik, az új helyre került asztalok fölé visszakerülnek a palatetők, tudtuk meg dr.Bokor Apor alpolgármestertől. Most még szabad volt az átjárás a két terület között, sokan talán nem is tudták, hogy két tulajdonos telkén sétálgatnak, de a közeljövőben az sem elképzelhetetlen, hogy kerítés épül a „határon”. Ugancsak változások tapasztalhatóak a városi parkban. Egy korábbi önkormányzati döntés értelmében megkezdődött a park közepén található épület bontása. Az ingatlannak az évek folyamán számtalan rendeltetése volt már: működött benne vendéglátó egység és diszkó, volt a közeli iskola klubhelyisége, később munkásszáló. Felújításának vagy lebontásának kérdése egy időben rendszeres témája volt a Helyi Tanács üléseinek, míg a lebontásról szóló végleges határozat az után született meg, hogy az elöljáróság jelentős összegű pályázati pénzt nyert a park felújítására, és a tervekbe a mára romhalmazzá vált épület nem illik bele.

Víztorony vízszintesen

Ugyancsak a park felújítási munkáinak folymatába illik, hogy ledöntötték az említett épület mögötti víztornyot. Tudomásunk szerint több évtized alatt mindössze egyszer volt víz benne, egyébként kihasználatlanul állt, és arról volt közismert, hogy a szomszédos focipálya „hatására” glóbuszát pettyes focilabdát formázóvá festették. Kosztin László mérnöktől megtudtuk, hogy a víztornyot feldarabolják, és lehetőség szerint újrahasznosítják. Például a tartóoszlopául szolgált nagyméretű csövet kisebb darabokra vágják, és árkokon átvezető hidaknál építik be.

Rencz Csaba