Kölcsönös tiszteletre törekszenek

Kölcsönös tiszteletre törekszenek
Szatmár megye – A rendőrök és a civil társadalom közötti kölcsönös tisztelet elérésére törekszik a román rendőrség, mondta Lucian Diniţă, az országos közlekedésrendészet vezetője szatmári látogatásán.

A közlekedésrendészet munkatársainak nem egy meghatározott összegű bírságot kell kiosztaniuk, hanem a közlekedés biztonságának érdekében állandóan jelen kell lenniük a közutakon, hangsúlyozta a Szatmárnémetiben tett látogatását követő sajtótájékoztatón Lucian Diniţă, az országos közlekedésrendészet vezetője. Diniţă elmondta, az országos rendőrfelügyelőség 2010 májusában dolgozta ki a 2010 és 2012 közötti időszakra szóló akciótervet, a célkitűzés pedig az, hogy arendőri magatartást pozitív irányba változtassák, a közlekedési balesetek száma pedig számottevően csökkenjen. A Szatmár megyei látogatás Traian Igas belügyminiszter rendeletére történt, de az ország minden megyéjében tartanak továbbképzést a közlekedési rendőröknek a hozzáállásról, a viselkedésről, a közlekedési szabályokról és a korrupcióról is. A tájékoztatást követően ellenőrzési akciókra is számíthatnak a rendőrök, hangsúlyozta Diniţă. Ami a balesetek visszaszorítására tett erőfeszítéseket illeti, úgy tűnik Szatmár hozza az elvárt eredményt: 2011 első négy hónapjában 38 súlyos közlekedési baleset történt, míg 2010 hasonló időszakában 41, idén 7–en vesztették életüket a közutakon, míg tavalyi év hasonló időszakában 15-en váltak közúti balesetek áldozatává. Diniţă kihangsúlyozta, hogy egy Szatmár nagyságú megyéhez képest ezek a statisztikai adatok kiválóak, bár még mindig van mit javítani.

Adrian Botezatu, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetője kihangsúlyozta, hogy Szatmár megyében jelenleg egyetlen rendőr ellen sem folyik eljárás Bukarestben, de május elsején kezdetét vette egy országos ellenőrzési akció, mely a rendőrök munkáját és becsületességét méri fel. Stelian Călugăru, a Szatmár Megyei Korrupcióellenes Igazgatóság vezetője elmondta, jelenleg Szatmár megyében három közlekedési rendőrt tartanak megfigyelés alatt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy cigarettacsempészetben vesznek részt, ugyanakkor egyetlen közlekedési rendőr ellen nyomoz a Szatmárnémeti Ügyészség, akit egy állampolgár azzal vádol, csúszópénzt fogadott el, hogy szemet hunyjon gyorshajtása felett. Diniţă kihangsúlyozta, a hasonló esetek elkerülése végett fel kell hívni a civil társadalom figyelmét arra, hogy közúti ellenőrzéskor a gépjárművezető nem kell kiszálljon járművéből, még akkor sem, ha erre kéri a rend őre.