K. Iohannis: 2017. december 1-jétől minden román állampolgár vízum nélkül utazhat Kanadába

K. Iohannis: 2017. december 1-jétől minden román állampolgár vízum nélkül utazhat Kanadába
Az AGERPRES tudósítója, Florentina Peia jelenti: Egyezség született Kanadával a vízumkötelezettség feloldása tekintetében – jelentette be pénteken Klaus Iohannis államfő.

A megegyezés értelmében 2017. december 1-jétől minden román állampolgár vízum nélkül utazhat Kanadába, azok pedig, akiknek volt kanadai vízumuk, már 2017. május 1-jétől vízummentesen utazhatnak – mondta az államelnök.

Klaus Iohannis hozzátette: a megállapodásban egy olyan kitétel is szerepel, amelynek értelmében, ha jelentősen megugrik a bevándorlók száma, a kanadai fél fenntartja a jogot arra, hogy ideiglenes jelleggel ismét bevezesse a vízumkényszert. Ez a kitétel azonban csak három évig évényes – tette hozzá az elnök.

Az államfő elmondta még, hogy a Kanadával kötött megállapodás csak az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírása esetén lép érvénybe. Iohannis szerint hasonló egyezségre jutott Kanada Bulgáriával is, így most már csak Vallóniának vannak fenntartásai a szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatban.

AGERPRES/(szerkesztő: Florin MARIN; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro