Június végén próbaüzem lesz az ülepítőnél

Június végén próbaüzem lesz az ülepítőnél
Tettünk egy jelentős lépést, hogy a dolgok jó irányba folyjanak tovább, mondta Nyakó József érmihályfalvi polgármester (némi áthallással), amikor részben új mederbe terelték a Móka patakot.

Októberben takarították ki az Érmihályfalvát átszelő Móka alsó folyásának régi medrét, hogy eleget téve a lakossági kéréseknek, visszatereljék oda a patakot. (Sajnos, a felsőbb részeken lakossági ellenállásba ütközik a munka elvégzése.) Közel egy hónapja a Báthori István utcában (ugyanazon a részen, kapcsolódó munkaként) egy új híd készítésébe fogtak. Nos, ez elkészült és az elmúlt csütörtök délután a híd mögötti régi/új medrébe terelték a patakot. Ezzel kapcsolatban Nyakó József polgármester elmondta: a térségben lakók már régóta vártak erre az intézkedésre. Ez egy lépés abba az irányba, hogy “minden a helyére, jó irányba kerüljön”, tette hozzá a polgármester. Ezzel utalt arra, hogy tartja a munka ütemét a szennyvíztelep ülepítőjének kivitelezője, ami azt jelenti, hogy június végén sor kerülhet a próbaüzemre.

A munka folytatódik

A próbaüzem sikeres véghezvitele után a telep megkezdheti működését, ami két dolgot jelent: egyrészt azt követően az eddigi 18,5 kilométernyi befejezett csatornahálózatból a szennyvíz a Báthori István utca végében lévő átemelő állomás “közreműködésével” az ülepítőbe kerülhet, másrészt az úgynevezett szippantókocsik is csak oda (mármint az ülepítőbe) vihetik terhüket. A megtisztított vizet a telepről a Mókába engedik. Ami a csatornahálózat további építését illeti, Nyakó József elmondta: természetesen a munka folytatódik, pillanatnyilag a Bem József, Munkácsy Mihály és Bethlen Gábor utcák jönnek sorra, a közbeszerzési eljárás eredményének elbírálási szakaszában járnak.

Rencz Csaba