Jubileumi programterv

Szatmár megye – A nagykárolyi Városi Múzeum idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Ennek alkalmából az intézmény munkatársai kulturális rendezvénysorozat szervezésébe kezdtek.

Múzeumtörténeti kiadvány bemutatása, régészeti szimpózium, tárlatmegnyitók; csak néhány program azok közül, melyek szerepelnek a jubileumi ünnepség rendezvénysorozatában. A részletekkel kapcsolatban a nagykárolyi intézmény részlegvezetőjét Hágó Attila Nándort kérdeztük. A részlegvezető elmondása szerint, már megkezdődtek a többnaposra tervezett rendezvénysorozat szervezési munkái, igaz az esemény pontos időpontját még tűzték ki, de erre várhatóan július végén, augusztus elején, vagy augusztus végén, szeptember elején kerülne sor. Addig elkészülne egy múzeumtörténeti kiadvány, amely bemutatná a nagykárolyi múzeum történetét 1958-tól napjainkig.

Több tárlattal készülnek

A szervezők tövábbá több tárlat megnyitását tervezik, számos tematikában, így lenne egy kiállítás az Ecsedi láp világáról (flóra, fauna, néprajz), a lecsapolás előtti időszaktól napjainkig, valamint egy irodalmi kiállítással is készülnek. Ez utóbbit mindeképpen egy Nagykárolyhoz köthető személyhez kapcsolnák, s két alternatíva merült fel Kaffka Margit, illetve Szendrey Júlia. Hágó elmondása szerint ez utóbbi esélyesebb, mivel Magyarországon jelen pillanatban van egy vándorkiállítás Szendrey Júliáról, melyet az eddig visszajelzések szerint Nagykárolyba is eltudnának hozni. A tárlaton fotókat, leveleket és kisebb személyes tárgyakat mutatnának be, illetve egy irdalmiest keretében Szendrey Térei Marival folytatott levelezéséből tartanának felolvasást. A hazai és külföldi régészeknek, múzeológusoknak tervezett szimpózium a nagyközönség számára is nyitott lenne, míg a bobáldi lelőhelyet ismertető tárlat már csak a szaekmebereknek szólna, mondta Hágó.