Jubileumi diák művészeti találkozó

Jubileumi diák művészeti találkozó
A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola a fenntartó önkormányzattal együtt az alapfokú művészetoktatás bevezetését követően indította útjára az azóta különösen népszerűvé vált Gergely-napi Művészeti Fesztivált.

A rendezvény idén 15 éves jubileumához érkezett. Az elnevezés szoros történelmi összefüggésben van az iskolai munkával, aminek emlékét ugyancsak őrzik a találkozók. Mint arra Gál Lajos házigazda polgármester a megnyitóbeszédében is utalt, e napnak évszázadok óta szoros kapcsolata van az iskolai munkával. A Gergely-nap ünneplését 830-ban IV. Gergely pápa rendelte el, korai elődje, (590-604) I. Nagy Gergely iskolaalapító oktatáspatrónus, a gregorián éneklés megteremtője tiszteletére. Az ünneplés egykoron felvonulásokkal, diákpüspök választással, vetélkedőkkel zajlott. A kora tavasz azért is alkalmas időpont, mert ekkorra összeállnak, elkészülnek a tanév művészeti produkciói, az alkotások, amelyeket érdemes bemutatni, kiállítani egy közös rendezvényen.
A polgármester beszélt arról, hogy mennyire fontos időt szentelni a művészeteknek. Megfigyelni a gyermekek tehetségét, segíteni annak fejlődését, felébreszteni a művészetek iránti érdeklődést. Hangsúlyozta, hogy a kultúra része a nevelésnek, s kiemelte a verseny szorgalomra inspiráló jelentőségét is.
– Tapasztalatcsere is ez a nap, iskolánk büszkesége, lélekre ható gyönyörködtetést adva – mondta Gál Lajos, kifejezve köszönetét mindazoknak, akik a rendezvényt elindították és fenntartásáról gondoskodnak.
Idén Zala, Somogy, Veszprém és Vas megye összesen 35 településéről 57 intézmény képviseletében mintegy 800 fellépő érkezett, 200-nál több produkciót bemutatva. A színpadi kategóriák a néptáncot, a népdaléneklést, a vers- és prózamondást, a színjátszást ölelték fel, továbbá a képző- és iparművészeti ágban csaknem 140 alkotás szerepelt, amelyek kiállításra kerültek.
Az értékelést rangos szakmai zsűri végezte, a minősítések és helyezések mellett minden művészeti ágban hirdettek fesztivál győztest.