Friss hírek

2007.10.25. 10:33

Költségvetés 2008: Veres János expozéja

<p>Az ország azon az úton halad, amelyet másfél éve kijelölt a kormány, vagyis folytatódik az államháztartás reformja, a hiány mérséklése. Ehhez a négyéves ciklus nem elég, de jelentős előrehaladást ért el az ország, 2008-ban pedig valamivel gyorsabban növekedhet a gazdaság, tovább javulhat az egyensúly, a reáljövedelmek és a lakossági fogyasztás kis mértékben már emelkedhet - mondta a 2008-as költségvetés parlamenti vitájának kezdtekor csütörtökön pénzügyminiszteri expozéjában Veres János.</p>

A kormány "konzervatív" költségvetést készített, amelyben jelentős tartalékok vannak nem várt kiadásokra - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. A jövő évi büdzsé az eredményes konszolidációt zárja le, a konvergenciaprogramban előre kalkulált államháztartási hiánynál valamivel kedvezőbb eredmény lesz elérhető - tette hozzá Veres János.

A pénzügyminiszter szerint a jövő évi költségvetéssel megteremtődnek a feltételei a tartós gazdasági növekedésnek. Ebben nagy szerepet kapnak az európai uniós támogatások, amelyek 2008-ban 820 milliárd forintot tesznek ki, az ország hozzájárulása a következő években 200 milliárd esztendőnként.

A miniszter határozottan ellentmondott annak az állításnak, hogy szociális válság lenne Magyarországon. Szerinte az elmúlt hat évben megalapozatlanul megnövelt reáljövedelmekből vett vissza valamennyit a kormány. A nyugellátásokra 2008-ban 8 és fél százalékkal jut több, mint idén, a családtámogatásban a növekmény az inflációval megegyezően 4 és fél százalék.

Jövőre az ideinek már duplája lesz a beruházások növekedése, a gazdasági teljesítményt magával húzó export 15 százalékkal bővülhet, és nagyobb lesz a behozatalnál.
Bár megszorító intézkedésekre már nincs szükség, a kiadások visszafogása több területen folytatódik. A közigazgatásból például az idei 8 ezer után további 6 ezer embert külenek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!