ERDON Helyi hírek

2017.06.24. 16:51

Kézműves mesterek a várban

A Nagyváradi Kézműves Ház Egyesület szervezésében mesterségbemutatók zajlottak a Szent László Napok rendezvénysorozat részeként.

A Nagyváradi Kézműves Ház Egyesület szervezésében mesterségbemutatók zajlottak a Szent László Napok rendezvénysorozat részeként.A nagyváradi Czirják Enikő Tiffany-üveget munkált meg, s az érdeklődők megismerkedhettek a munkafolyamattal. Mint megtudtuk, először sablon készül, majd a különleges textúrájú és színű Tiffany-üveget a sablon szerinti formára kell vágni, ezt követi a rézszalag ráragasztása és összeforrasztása, majd a patinázása. A már elkészített dísztárgyak között egyebek mellett láttunk szecessziós motívumokkal díszített lámpaernyőt, különféle dísztárgyakat , „fúziós” és „lecsorgatott” technikával díszített tálkákat, hűtőmágneseket, bizsukat.

Szabó Zoltán csíkszeredai fafaragó mester székely kopjafát készített tölgyfából, pénteken kezdett neki, s mint aznap elmondta, a hétvégén be is fogja fejezni, s majd valahol a várban kap helyet. A szatmárnémeti Lévai József szíjgyártó sallangot készített hagyományos módszerrel, vékony szíjakból, szúrásos technikával. Mint elmondta, régen a sallangok díszítőelemei, színei tájegységenként mások voltak, ő maga régi, eredeti sallangok alapján dolgozik, a módszert egy idős szíjgyártó mestertől tanulta meg. László Attila nagyváradi és Les Gábor nagybányai fazekasmesterek a korongozást mutatták be az érdeklődőknek, Bertalan Attila asszonyvásári citerakészítő mester különleges, gyerekek számára kidolgozott citerákat is hozott a vásárra, mint mondta, ezek a hangszerek már öt-hat éves kortól használhatók. Egy ilyen hangszer két nap alatt készül el és 130 lejbe kerül, tudtuk meg.

Ugyancsak a mesterségbemutatók részeként Biró Böske a nemezeléssel, Pázmán Ida pedig a szövéssel ismertette meg az érdeklődőket.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!