Újra indul a Kézfogás a Magyar Televízióban

Újra indul a Kézfogás a Magyar Televízióban
A határon túli magyarság és az anyaország gazdasági kapcsolatairól szól a vasárnap induló gazdasági műsor. A külhoni televíziós műhelyek bevonásával készülő magazin a praktikumra helyezi a hangsúlyt.

Ismerősen cseng a Kézfogás műsorcím a Magyar Televízióban. 1998-2004 között ezen a néven már rendszeresen találkozhattak a nézők a magyar-magyar gazdasági kapcsolatokról készített magazinnal. Azóta nagyot változott a világ, határok nyíltak meg, s a határon túl élő magyarság legnagyobb része is már az Európai Unió tagja. A korábban megosztó etnikai kérdések egyre inkább a háttérbe szorultak, és a regionális kapcsolatok kerültek reflektorfénybe. Példás együttműködéseknek lehetünk szemtanúi Hajdú-Bihar megye, s a határ másik oldalán lévő Bihar megye között, vagy Szeged és Arad kapcsolatai is mintául szolgálhatnak más régióknak.

Az MTV Határon túli Szerkesztősége felismerte a tendenciát, s elérkezettnek látta az időt, hogy a média eszközeivel erősítse a gazdasági kapcsolatokat, ezért újra elindította Kézfogás című magazinját az m2 csatornán. A kéthetenként, vasárnap 15 órakor jelentkező Kézfogás hármas célt tűzött ki maga elé. Egyrészt információkkal segíti az Európai Unión belüli országokban élő magyarság gazdasági fejlődését, másrészt a közösségen kívül élőknek gyakorlati tanácsokat ad szűkebb környezetük fejlesztéséhez, az egyéni boldoguláshoz.

„Pozitív életszemléletet, a szülőföldön való érvényesülést tekinthetjük a Kézfogás ars poeticájának. Tapasztalatainkat, a rendszerváltás óta felhalmozott tudásunkat szeretnénk megosztani kárpát-medencei honfitársainkkal – emeli ki a harmadik szempontot Bornemissza Eszter, a Kézfogás felelős szerkesztője. – A Kézfogásra is igaz a mondás: hálót, és nem halat kínálunk.”

Az összeállítás a másik két testvérműsorhoz, a Kárpát Expresszhez és az Átjáróhoz hasonlóan támaszkodik a határon túli magyar televíziós műhelyekre. A felelős szerkesztő mellett Borbás Anikó szerkesztő készíti az adást. Műsorvezetőként a Kárpát Expresszből jól ismert Debreceni Mihállyal találkozhatnak a nézők a képernyőn.