József Attila határtalanul

József Attila határtalanul
Ma koradélután és holnap délután mutatta, illetve mutatja be József Attila műsorát Nagyváradon Tóth Péter Lóránt testnevelő tanár, Radnóti díjas versmondó.

A József Attila költészetét és életét felvillantó Vasútállomás című előadást szerdán egy órai kezdettel mutatta be a váradi Szacsvay Imre Általános Iskolában Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi testnevelő tanár, aki 2010-ben nyerte el a versmondók Randnóti Díját. Az előadó a Szacsvay iskola hetedikes és nyolcadikos diákjai előtt eljátszott műsorról a kezdés előtt lapunknak elmondta, hogy a produkciót 2012 december 3-án, József Attila halálának 75. évfordulóján mutatta be. Ez eredetileg egy József Attila verseiből és prózáiból összeállított pódium est volt, viszont később, amikor elkezdett a műsorral iskolákba járni, egy rendhagyó irodalom órává változtatta a műsort, kiegészítve a József Attila szövegeket különböző, a költő életét bemutató történetekkel. A versmondó pályázott a magyarországi köznevelési államtitkárság Határtalanul elnevezésű programjába, melynek köszönhetően 147 anyaországon kívüli iskolát látogat meg ezzel, és három másik műsorával.

„Most ennek keretében vagyok Nagyváradon, ami egy tíz napos partiumi és székelyföldi tizenhétállomásos turné része” – fogalmazott Tóth Péter Lóránt, hozzátéve, hogy Romániában összesen 54 előadás van tervezve. Kiemelte, hogy a rendhagyó irodalom óra főként a hetedik és nyolcadik osztályos korosztálynak, valamint a középiskolásoknak szól, míg a pódium est főként a középiskolásokat és a felnőtteket célozza meg. Egyébiránt holnap, csütörtökön este hat órától Tóth Péter Lóránt a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium dísztermében a József Attila műsor felnőtteknek szóló változatát adja elő

Pap István