Jövőre önálló lesz a 10–es számú Általános Iskolához tartozó óvoda

Jövőre önálló lesz a 10–es számú Általános Iskolához tartozó óvoda
Szatmárnémeti – A 2008/2009–es tanévtől már önálló óvodaként működik majd a jelenleg még a 10–es számú Általános Iskolához tartozó óvoda, ahová mellett a némettagozatos I–IV. osztályos diákok is járnak.

A rómia katolikus egyház visszakapta a 10–es számú Áltlános Iskolához tartozó óvoda épületét, melyet a város ezidáig bérelt az egyháztól a tanintézmény számára. Az iskola igazgatója, Ressler István, elmondta, hogy a bérletidíj ezév szeptember 1–ig ki is van fizetve, amikoris az egyház képviselői és az iskola vezetősége leülnek tárgyalni az épület további sorsáról. Amint azt Ressler István szintén elmondta a Szatmárnémeti Püspökség tett egy igéretet a 10–es számú Általános Iskola számára, miszerint az idei, 207/2008–as tanévben még maradhatnak az óvoda épületében — ahol az iskola kantinja működik, valamint oda járnak a némettagozatos I–IV. osztályos kisdiákok is —, jövőre, a 2008/2009–es tanévtől pedig egy római katolikus óvoda működik majd az épületben — magyar és esetleg német csoportokkal is. „A katólikus egyház az egyik legnyitottabb, ugyanis elfogad más vallású nevelőket és gyermekeket is az óvodába. Az új óvodában a tanítás lényege a keresztény szellemben történő nevelés lesz” — mondta Ressler István. Az iskolaigazgató tudomása szerint az épületet az egyház fel fogja újítani — információi szerint jövő tavasszal kezdik átalakítani az épületet —, és egy teljesen önálló óvoda lesz modern felszerelésekkel.

Idén még maradnak

Mivel az étkezde — ahová az óvodások mellett a kisiskolások is átjártak ebédelni — az óvodához tartozik, ezért a tervek szerint jövőre az iskolában alakítnak ki egy 100–150 férőhelyes ebédlőt a diákok számára, úgy hogy két termet egymásba nyitnak. „Egyenlőre abban maradtunk, hogy ebben a tanévben (2007/2008–as) a német tagozatos I–IV. osztályok még maradhatnak az óvoda épületében, a jövőtanévben (2008/2009–es) pedig már az iskolába hozzuk át a négy osztályt” — mondta az iskola igazgatója, aki bizakodó a mai találkozóval kapcsolatban.

Csuka Tímea