Jövőre is lesznek Szent László Napok Nagyváradon

Jövőre is lesznek Szent László Napok Nagyváradon
A Szent László Napok – Nagyváradi Magyar Napok szervezőcsapata a közelmúltban Magyarremetén gyűlésezett, ahol levonták a 2013-as évi rendezvény következtetéseit és arról döntöttek, hogy a sikerre való tekintettel jövőre is megszervezik.

Az összegzések rendjén mindenki elmondhatta véleményét, tapasztalatait az első ízben megtartott magyar napokról, ugyanakkor megoszthatta ötleteit a jövőre vonatkozóan. Ezeket, illetve a résztvevőktől érkezett számos visszajelzést szem előtt tartva látnak neki a program összeállításához, mindenekelőtt pedig támogatók és partnerek kereséséhez.

A Szent László Napok – Nagyváradi Magyar Napok céljait három gondolat mentén határozták meg: a városalapító Szent Lászlóról való megemlékezés, kulturális értékeink bemutatása, illetve minőségi szórakozás biztosítása – felekezettől és politikai meggyőződéstől függetlenül – a nagyváradi magyarság számára.

Tekintettel arra a történelemhamisításra, amely manapság Nagyvárad alapításának és kilencszáz éves múltjának magyartalanítására irányul, a szervezők szükségesnek érzik olyan neves történészek meghívását, akik tisztázzák: a város alapítását nem lehet eltávolítani I. László magyar királytól. Továbbra is fontosnak tartják a nagyváradi románság megszólítását – ami idén csak részben sikerült. Mivel a király alakja a magyar történelemben összekapcsolódik a lovagság, vitézség, becsületesség fogalmával, a programok összeállításakor nagyobb hangsúlyt fektetnének az udvari kultúra jellegzetes rituáléinak, például a lovagi tornának a korhű díszletvilágában történő bemutatására.

A programok közül megtartják azokat, amelyeket nagy érdeklődés mellett mutattak be, és újragondolják azokat, amelyek iránt mérsékelten voltak kíváncsiak a váradiak.

Mivel megfelelőnek tűnt a fő helyszín, ezért valószínű, hogy jövőre is a Rhédey kertben szervezik meg a szabadtéri programokat. Az időpontot is László-napra időzítik, annyi különbséggel, hogy 2014-ben egy nappal hamarabb, már csütörtökön elkezdődnek a programok.

A szervezők szívesen fogadják a váradiak javaslatait, megjegyzéseit a Szent László Napok – Nagyváradi Magyar Napok rendezvénysorozatára vonatkozóan a szentlaszloegy@gmail.com drótposta címen, vagy a 0259/220-126-os telefonszámon. Ugyanitt jelentkezhetnek azok a vállalkozók, akik támogatni tudják a rendezvény megvalósítását.

A Magyarremetén megszervezett kétnapos csapatépítő tréningen a szervezők közül a Szent László Egyesület, a Partitipatio Alapítvány, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Egyesület, a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői vettek részt.

A Szent László Napok sajtószolgálata