Jövőre is lesz Szacsvay Akadémia

Jövőre is lesz Szacsvay Akadémia
Nagyvárad- Jövőre is folytatódik az RMDSZ Bihar megyei szervezete által életre hívott Szacsvay Akadémia történelmi modulja, A magyar történelem nagy csatái címmel- tájékoztatta az Erdély Online-t Szabó Ödön ügyvezető elnök.

Annyi változtatás azonban lesz, hogy 2016-ban pénteki napokon zajlanak majd az előadások, és nem kéthetente, hanem csupán havi egy alkalommal.
A meghívottak közt olyan visszatérő neveket találunk, mint Zsoldos Attila akadémikus, Gebei Sándor egyetemi tanár, Herman Róbert főigazgató vagy Polmann Ferenc. Természetesen itt lesz ismét Romsics Ignác akadémikus, történész professzor, az MTA Széchenyi-díjas tagja is, aki a sorozat tudományos irányítója, szakértője, társzervezője. Ő 2016. október 21-én fog értekezni a székely hadosztály és a Tanácsköztársaság harcairól. Érdekesnek ígérkezik Szakály Sándornak, a Veritas Történetkutató Intézetnek a prezentációja is (2016. november 18., A magyar honvédség a II. világháborúban), aki a közelmúltban azzal az állításával híresült el, miszerint a Magyarországról kitoloncolt zsidók 1941-ben Kamenyec-Podolszkba történő deportálása idegenrendészeti eljárás volt. Amúgy a magyar történelem nagy csatái közül az év folyamán szó esik többek közt Muhiról, Mohácsról, a török kiűzéséről, a kurucokról, Világosról és 1956-ról is. Az első előadásra január 22-én kerül sor.