Jövőre elkészül a passzázs a váradi körgyűrű felett

Jövőre elkészül a passzázs a váradi körgyűrű felett
Elkezdődött a felüljáró építése a nagyváradi körgyűrű felett a Nojoridului utca közelében.

A szállításügyi minisztérium által megrendelt munkálat kivitelezői a Freyrom és a Procons Group cégek, a kivitelezési szerződés értéke 14.688.774 lej áfa nélkül, a finanszírozás 85 százaléka uniós forrás, a fennmaradó tizenöt százalékot a kormány biztosítja. A kivitelezési ütemterv szerint ebben az évben a munkálatok közel 67 százalékát fogják elvégezni, jövőre pedig a fennmaradó 33 százaléknyi munkát, de ha lehetőség lesz rá, akkor ennél is gyorsabb ütemben fognak dolgozni. A kivitelezési határidő 2016. novembere, a kivitelező huszonnégy hónapos garanciát vállal a munkára. Mindez csütörtökön délelőtt a munkálat helyszínén hangzott el, ahol Claudiu Pop Bihar megye prefektusa és a kivitelezők tartottak sajtótájékoztatót. Vlad Moldovan projektmenedzser arról tájékoztatott, hogy maga a passzázs harminchárom méter hosszú lesz, míg a teljes útszakasz a felhajtó útszakaszokkal együtt 690,98 méteres lesz. A passzázs szélessége 15,73 méter, a felhajtóké 13 méter, míg a passzázshoz épülő bekötőutak hosszúsága összesen 2.463 méter lesz. A passzázs magassága 8,7 méter, a gerendák alatti magasság pedig 5,29 méter, tehát a körgyűrűn közlekedő teherautók is gond nélkül elférnek majd a felüljáró alatt.

Leírás

Az építkezések során a Thurzó Sándor utcán építenek egy körforgalmat, mely rávezet majd az utcával párhuzamos felhajtóra, a közúti felüljáró ugyanis a Rulikowsky temető keleti vége és Thurzó Sándor utca között fog átívelni a körgyűrű fölött. A körgyűrű déli oldalán a felüljáró továbbhalad, majd balra kanyarodva egy körforgalomban végződve fut majd bele a Nojoridului utcába, ugyanakkor közvetlenül a körgyűrű déli oldala mellett egy másik felhajtót is építenek a felüljáróhoz, mely szintén körforgalommal fog csatlakozni a Nojoridului utcához. A felüljáró déli oldalának a végén nyugat felé is épül egy bekötő útszakasz, ez a 2. számú Eurobusiness ipari parkhoz fogja bekötni a felüljárót.

Útlezárások

Vlad Moldovan a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a munkálatok során két alkalommal fogják teljes egészében lezárni a körgyűrűt: először akkor, amikor a gerendákat helyezik rá a pillérekre, második alkalommal pedig akkor, amikor a jelenlegi, a körgyűrű és a Nojoridului utca kereszteződésében lévő körforgalmat fogják elbontani. Ehhez kapcsolódva Claudiu Pop elmondta, hogy olyan napokat fognak az útlezáráshoz választani, amikor valamivel kevesebb a forgalom a körgyűrűn, és ezeket a munkálatokat lehetőleg éjszaka fogják elvégezni.

Pap István