Jövőre csökken Romániában az osztalékadó

Jövőre csökken Romániában az osztalékadó
Már jövőre a jelenlegi 16-ról 5 százalékra csökken Romániában az osztalékadó – döntött sürgősségi rendeletben kedden a bukaresti kormány.

A szeptemberben elfogadott új adótörvény az osztalékadó csökkentését – és más gazdaságélénkítő intézkedéseket – 2017-től kezdődően irányozta elő, hogy azok ne veszélyeztessék a költségvetés egyensúlyát. Jövőre ugyanis az áfa is négy százalékponttal (20 százalékra) csökken Romániában.
Az óvatosabb adópolitikáról augusztus végén pártközi konszenzus született a koalíciós pártok és az ellenzék között. Ezt a megállapodást bírálta felül Victor Ponta és kormánya, arra hivatkozva, hogy az osztalékadó csökkentésére is megvan már a fedezet.
A kedden elfogadott sürgősségi kormányrendelet a vezetékes ivóvízre és az öntözőrendszerek által használt vízre is már 2016-tól kezdődően kiterjeszti – az élelmiszerekre érvényes – 9 százalékos kedvezményes áfát.
A jogszabály egy másik rendelkezése kiterjeszti azon vállalatok körét, amelyek mikrovállalkozásként könnyített adózási módszert vehetnek igénybe. A rendelet 65 ezer euróról 100 ezer euróra emelte a mikrovállalkozások árbevételre vonatkozó felső határát. E cégek a 16 százalékos nyereségadó helyett, forgalmuk legfeljebb 3 százalékát fizethetik be adóként az államkasszába.
A bukaresti kormány most differenciált adózással is bátorítja a munkahelyteremtést: a forgalom 3 százalékára rugó adókötelezettség csak az alkalmazottak nélküli mikrovállalkozásoknál maradt meg, míg az egy alkalmazottal rendelkezők 2 százalékos, a két, vagy több alkalmazottal rendelkezők pedig csak 1 százalékos adót fizetnek forgalmuk után.
Jövőre önkormányzati és parlamenti választásokat tartanak Romániában.

Címkék: ,