Jövő évi választásokra készülődve

itthon.ma
itthon.ma
A politikai életben nem mindegy mi, mikor és hogyan hangzik el. Kolozsvár, ebből a szempontból, mondhatni front- város. A mind jobban erősödő Néppárt sajtótájékoztatón értékelte az elmúlt év történéseit, a politikai eseményeit.

Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnöke és Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke sajtótájékoztatót tartottak, amelyen elmondták: továbbra is nyitottak az RMDSZ- szel való egyeztetésre és a koalíciós listák kialakítására.
A két szervezet elnöke szerint a „2015 a felkészülés és a munka éve volt.” Soós Sándor, az elmúlt időszak eseményeit számba véve, beszámolt a Néppárt néhány – a megyében és Kolozsváron – lebonyolított programjáról. „Mezőgazdasági fórumot szerveztünk annak érdekében, hogy a megyében tevékenykedő gazdák kapcsolatokat teremthessenek, és megismerkedjenek a legújabb pályázati lehetőségekkel. A szórványban élő magyarság számára kulturális programokat szerveztünk, Bánffyhunyadon a Kalotaszegi Napokat bonyolítottuk le. A Kolozsvári Magyar Napokon–partnerszervezetünkkel közösen – külön programsátrat működtettünk, valamint tartalommal töltöttük fel testvérvárosi kapcsolatainkat”. A Néppárt megyei elnöke beszámolt arról is, hogy az utóbbi időben, több új, helyi szervezet is megalakult, s rövid időn belül várhatóan megduplázódik a néppárti tagság száma. „Erősödő, folyamatosan fejlődő szervezetet tudhatunk magunk mögött, s úgy érzem, készen állunk a jövő évi választásokra”.

Jövő évi tervek

A jövő évi tervek kapcsán a politikus elmondta: a magyar vállalkozók számára – akik tevékenységükkel a magyar családok megélhetését biztosítják – egy olyan fórumot kívánnak létrehozni, ahol akár üzleti kapcsolatrendszerüket is bővíthetik, valamint segíteni kívánnak a magyar kormány határon átnyúló vállalkozásfejlesztési törekvéseiben is.
Fancsali Ernő, a kolozsvári Néppárt elnöke beszámolt a még nyáron megkezdett konzultáció eredményeiről. A közel kétezer választó megkérdezéséből egyértelműen kitűnik, hogy a választók 96%-a támogatna egy magyar koalíciós listát, s amennyiben nem lesz magyar összefogás, úgy vagy román pártra szavaznának, vagy nem vennének részt a voksoláson. A Néppárt elkészítette a város és a megye probléma-térképét is, melyből kiderül: a magyar közösség hiányolja a magyar helységnévtáblákat, a kerékpárutakat. Több magyar alkalmazottat szeretnének az önkormányzatokban, s a közbiztonsággal és a köztisztasággal kapcsolatban is komoly kritikát fogalmaztak meg.

Nyitottak az együttműködésre

Soós Sándor emlékeztetett: a legutóbbi Kolozsvári Magyar Napok alkalmával sor került egy három párti (RMDSZ, MPP, EMNP) egyeztetésre, azóta azonban az RMDSZ nem volt hajlandó a Néppárttal tárgyalni. „Már akkor is kijelentettük: Kolozsváron és Kolozs megyében is koalíciós listát szeretnénk állítani a 2016-os önkormányzati választásokra, a további Kolozs megyei településeken pedig meg kell vizsgálnunk, hogy az összefogás a célravezetőbb – a minél erősebb magyar érdekképviselet megteremtésére –, vagy a magyar pártok versenyére is lehetőség nyílik. Egyelőre úgy tűnik, az RMDSZ- ben nincs meg az együttműködéshez szükséges szándék, s ha ez így is marad, készek leszünk saját listákat állítani” – jelentette kis Soós. Ehhez kapcsolódva Fancsali elmondta: ő is az összefogás híve, s személyesen is megkereste Horváth Annát, Kolozsvár RMDSZ -es alpolgármesterét, akitől másfél hónapja vár egy időpontot a további egyeztetésre. „Az egyértelmű, hogy a helyi RMDSZ-en van egy nyomás a párt országos vezetése részéről, akik akadályozzák a magyarság érdekeit szolgáló együttműködést. Ha rajtunk kívülálló okokból nem jöhet létre az összefogás, nem hagyjuk cserben szavazóinkat” – nyilatkozta Fancsali. Még nincs döntés az óriásplakát ügyében.
Mint ismeretes, Fancsali Ernő beperelte Emil Boc-ot, Kolozsvár polgármesterét és a városi tanácsot, amiért azok megakadályozták az autonómiát népszerűsítő óriás plakátjának kihelyezését a város bejáratához. „ A városvezetés állítása szerint az etnikai autonómia s annak hirdetése alkotmányellenes, mellyel nyilván nem értek egyet, s ezért volt szükség az ügy bírósági szintre való emelésére. Az ügy eredményhirdetésére még december 21-én sor kerül, s hiszem, hogy előbb-utóbb kihelyezhetővé válik az óriásplakát” – mondta Fancsali.

Egyeztetés az egyháziakkal

Az elmúlt napokban a Néppárt kolozsvári elnöke találkozott a történelmi egyházak vezetőivel és képviselőivel. Fancsali Ernő elmondta: egyeztetett az egyháziakkal a 2016-os választásokról, melyet kiemelt fontosságúnak neveztek. „Egyházaink elöljárói is támogatják a koalíciós lista gondolatát, és szorgalmazzák az egységes érdekképviseletet, ugyanakkor nem tartják helyénvalónak, hogy az egyházak egyik vagy másik pártot támogassák, és aktuál- politikai kérdésekben foglaljanak állást.”

Csomafáy Ferenc