Jövedelmező hobbik

Jövedelmező hobbik
Évente átlagosan 5 ezer lejjel egészítik ki jövedelmüket azok a személyek, akik munkájuk mellett úgy döntöttek, hogy a hobbijukból is megpróbálnak pénzt keresni – derül ki a Visa Europe tanulmányából.

A vállalat szerint Romániában a legjövedelmezőbb, hobbitevékenységekből kialakult kisvállalkozásokat az amatőr lakásfelújítók és berendezők (évi 5887 lejes pluszjövedelem), a designerek (5834 lej), a fotósok (5778 lej) és a szakácsok (5509 lej) hozták létre.
A hazai hobbivállalkozók a fővárosban és Ilfov megyében keresnek a legjobban, a Visa számításai szerint átlagos éves jövedelmük eléri a 10 ezer lejt. Korosztályokra lebontva az is kiderül, hogy a hobbivállalkozásokkal a 25 és 34 év közöttiek az átlagnál többet, körülbelül 6300 lejt keresnek évente. A Visa szerint a hazai hobbivállalkozók 60%-ának a hobbija iránt érzett szenvedély jelenti a fő motivációs tényezőt. Ez a szám jóval meghaladja a 43%-os európai átlagot.
A tanulmányból az is kiderül, hogy tízből négy romániait leginkább a túlzott bürokrácia tántorít el attól, hogy a hobbitevékenységére építse fel egy vállalkozás alapjait. Ezzel szemben a többi európai országban az ilyen vállalkozók legnagyobb félelme az, hogy nem kapnak elég megrendelést a munkájuk vagy a termékeik iránt. A Visa Europe a tanulmány elkészítése során több mint 2 ezer hazai hobbivállalkozót kérdezett meg.