Jóváhagyták a környezetszennyezési illetéket

Jóváhagyták a környezetszennyezési illetéket
Hétfőn elfogadták az autókra kivetett környezetszennyezési illetékről rendelkező sürgősségi kormányrendeletett.

Az illeték nagyságát a kocsi műszaki adatai és széndioxid és mérgező anyag kibocsátásának a függvényében számolják ki és a ma használatos bejegyeztetési illetéket fogja helyettesíteni. A kormányrendelet július elsejétől lép hatályba.

Az új szabályozó szerint az illeték nő a Romániában eladott új kocsik esetén, de felére csökken az Euro 1-es és Euro 2-es, nem több, mint 2000 köbcentis hengerűrtartalmú motorral feleszrelt kocsik esetében, viszont még igy is magasabb marad, mint az importból beszerzett ócska kocsi után fizetendő. Az eddig bejegyeztetési illetékként már befizetett összeg és az új, környezetszennyezési illeték összege közötti különbözetett visszafizeti az állam. Az Európai Ügyek Osztályának főnöke Adrian Ciocanea szerint az illetékből beszedett pénz hozzájárul a romániai autópark megújulásához állami támogatás formájában, melyet kérnek már az autóbuszpark felújítására is, de ez elég kényes ügy, mert autóbuszokat üzemeltető privát cégeknek nem adhatnak állami támogatást, mondta Ciocanea. Calin Popescu Tariceanu kormányfő szombaton még azt mondta, hogy a közszállítási vállalatok elhasználódott autóbuszainak a kiselejtezésekor is fontolgatják a támogatás megadását.

A szenátus 2007 novemberében jóváhagyott egy törvényt, mely szerint minden kiselkejtezett használt traktor után jár 17.000 lej támogatás. A 12 évnél idősebb kiselejtezett személygépkocsik után is jár darabonként 3000 lej támogatás.